2017-04-20
干捞翅 ~ 利苑都失手??其实,我都几钟意食干捞翅,因为系心机𩠌,考厨师功夫。干捞翅上枱时一碗翅加一碗汤,见过一些食客立时把鱼翅放进汤内,我通常都会O嘴。干捞翅嘅精髓就系:以干嘅翅身食得出翅汤嘅味道,即系雌雄同体。制作过程通常系先攞少少汤畀你试吓味,你可以俾意见,浓啲定淡啲,厨师会按住你嘅口味调教好个上汤,然后将啲汤逼入鱼翅里面。咁就考师傅炒功啦,不可炒㶶鱼翅,亦不可以湿笠笠,但要够火喉炒到啲鱼翅吸干唒啲上汤。对我嚟讲,𠮶碗汤唔系太重要,我会集中享受干身翅嘅味道,嗒清楚啲上汤喺翅身够唔够味,然后才饮汤。当然,你亦可以一啖翅一啖汤,悉随专便冇乜所谓。今晚呢碗干捞翅系生拆蟹底,蟹肉新鲜。但系鱼翅嘅翅针不够分明,最上面𠮶一层鱼翅有少少,轻轻的煎米粉质感,仲有啲虾子,所以带点烟韧又有点香口。「点解唔系好似食开啲干捞翅,亦都唔系好似你menu幅相嘅?」 经理就向我详细解释: 呢个系改良版,附近好多福建客人喜欢呢个质感,较配合饮酒,面𠮶层鱼翅好轻轻煎一煎。坦白讲,食落去个口感同味道系唔差嘅,都几过瘾,改良版无可厚非,你知啦,北角城市花园同和富中心,直情系小福建嚟㗎啦,而北角城市花园利苑一定系其中一
坦白讲,食落去个口感同味道系唔差嘅,都几过瘾,改良版无可厚非,你知啦,北角城市花园同和富中心,直情系小福建嚟㗎啦,而北角城市花园利苑一定系其中一间最早开嘅分店,起码超过30年,服务福建帮客人都有几十年了。所以,我要澄清:利苑系冇失手嘅,因为利苑系唔会失手嘅! 😉😉
即刻用福建话唱返句先:爱拼才会赢!😂😂