餐厅: Cafe 103
资讯:

2021-01-29 1988 浏览
因为疫情既关系,  暂时无左晚市, 就心思思成日都去食下午茶, 今次就拣左 Element 既 Ritz Carlton Hotel 既 Cafe 103, 可能今次订位有 D 急左 D , 上次食夜晚 Buffet 时都仲识得话想要窗口位, 今次忘记左,  所以无窗口位 ! 佢地下午茶时间系 15:15 - 17:15,  因为 Element 无咩地方行, 所以早左上到去, 等左 5分钟左右就可以入座, 非常有礼貌既员工热诚招待, 坐低先介绍一下 menu 入 D 咩, 然后就行开等我地慢慢睇, 由咸点到甜, 好多都几合心意, 只系饮品方面既选择唔太多, 加上可能坐正风口位, 有 D 冻, 哈哈, 所以好想饮杯特色既热饮, 不过就无半岛咁多拣, 而且都系一般普通既 Black Tea, Green Tea, Blue Tea, 唯有拣个 Blue Tea, 即系乌龙茶.落完 order, 唔使 10 分钟就到, 跟住服务员就好纯熟咁问,  帮我地放好 D 个 Tea set 来影几张合照, 非常细心有礼 ! 个 set 以一个类似雀笼既架分开三层放左咸点同甜点, 而松饼就另外一只碟

落完 order, 唔使 10 分钟就到, 跟住服务员就好纯熟咁问,  帮我地放好 D 个 Tea set 来影几张合照, 非常细心有礼 ! 个 set 以一个类似雀笼既架分开三层放左咸点同甜点, 而松饼就另外一只碟上

自己习惯首先食左松饼先, 好松软好香口, 但比起半岛既就略为细左少少啦, 跟住就到咸点, 4款之中, 个人最喜欢系腌鲍鱼野菌挞, 可能自己比较喜欢浓味食物, 之后有 5款甜点, 个人其实对甜点一般, 但其中两款- 蜜柑慕丝杯, 抹茶芝麻挞就觉得唔错, 先食左抹茶挞, 好浓郁抹茶味, 加左芝麻之后就更加香, 而蜜柑慕丝就好清香

虽然无窗口位, 但都可以由座位度望落下一层 Cafe 100 既落地大窗望到全海景, 加上天气好好, 视野都好清𥇦 ! 如果想再望得好 D , 可以去洗手间度睇, 哈哈

下次会试下楼下既 Cafe 100 又或者天龙轩
2021-01-24