2024-05-07
之前黎过一次食,觉得食物几高质,所以今日带个朋友黎食。估唔到假期咁多人排队,由于我地唔方便上二楼,所以都要差唔多等咗20-25分钟地下先有位。我地一行三人叫咗三个主食share食同三杯饮品。香煎慢煮鸡胸配樱花虾豆乳酱米型意粉上次已经食过米型意粉,好钟意佢嘅质地所以再食多次。今次转咗配樱花虾同豆乳酱,樱花虾嘅份量铺满全个碟面,所以食落可以啖啖都有,好香口; 而豆乳酱都比相像嘅浓郁。荔枝红茶酱鸭配葱油拌意大利面个鸭脾上到枱感觉有小小空虚,摆盘冇其他咁咁精致。但食第一啖已经爱上咗,首先煮得好淋同入味,唔鞋口,个酱亦唔会好咸好重口味,啱啱好。另外今次加钱转配葱油拌意大利面,又系好好食,虽然系葱油拌,但面好干身唔会个碗底全部都系油,食落有葱油同樱花虾嘅香,唔会食到一口油。如果黎食一定要加钱转配呢个面。慢煮东坡肉配茶事荷叶饼东坡肉今次第二次食,依然好食,个肉上到枱闪闪发光,食落唔系果啲肥肉占大部份嘅五花腩,反而系肥瘦均匀,食落完全冇肥猪肉嘅感觉,平时有肥肉我都一定会切走,但呢个我十分喜欢,久唔久一次都唔过份。饮品主要想大推锅煮朱古力。佢唔系一般开粉冲果啲,饮落好rich,佢果只浓系可可豆嘅原味,系
我地一行三人叫咗三个主食share食同三杯饮品。
香煎慢煮鸡胸配樱花虾豆乳酱米型意粉
荔枝红茶酱鸭配葱油拌意大利面
慢煮东坡肉配茶事荷叶饼
饮品主要想大推锅煮朱古力。佢唔系一般开粉冲果啲,饮落好rich,佢果只浓系可可豆嘅原味,系出面都冇饮过一杯咁正嘅热朱古力,而且唔甜,平时会饮朱古力嘅人,不防黎试下呢一杯。
整体呢间cafe都好高质,食物质素完全对得住个价钱,系一间需要比更多人认识嘅一间餐厅。不过舖头空间有限,地下果层除咗2人枱之外,其他位都比较逼,枱比较细,当日我地3个人坐系通道位,都好惊一大动作会撞到出菜嘅店员,枱面亦唔太够位放晒所有食物同饮品。但如果只系平日黎饮杯野chill下,呢到绝对系唔错嘅选择。
另外如果店员上菜嘅时候,可以简单重点地介绍下啲食材/煮法,可能会更好。