2024-06-19
星期五happy Friday梗系要食啲好嘢慰劳返自己啦拣咗铜锣湾呢间日本嘢试吓拣咗厨师发办套餐当中已经包括咗刺身寿司同埋铁板烧两样都有晒啱晒啲贪心嘅人😆首先上咗前菜俾我哋分别有盐烧昆布、柱贝青瓜沙律、烟熏黑毛猪配雪梨燃烧过嘅昆布咸咸地好开胃柱贝青瓜沙律有少少似韩国泡菜嘅味道 酸酸甜甜十分之开胃烟熏黑毛猪配雪梨 呢个配搭估唔到食落去超级夹 黑毛猪有适量嘅油脂 烟熏过之后更加香口 配埋雪梨,又减低咗个油腻感 正👍🏻之后系刺身三点分别有火灸竹签鱼、深海池鱼、拖罗烧过嘅竹签鱼油脂感非常重 入口即溶深海拖鱼 非常肥美 系大海既味道拖罗唔使讲都知道正啦😆之后喺寿司三件分别系带子 呢个带子系师傅略略地烧过 更加突出带子嘅甜味 但最惊喜嘅系呢个带子竟然系入口即溶 甜味再慢慢渗返出嚟第二件系白虾仔寿司呢个系有好多条去壳嘅白虾仔组成咁多条虾加埋一齐鲜味程度就唔使讲啦最后一件系火灸黑陆鱼油脂味烧晒出嚟 师傅话佢都系深海鱼嘅一种 第一次食非常特别😆食完寿司就上咗蚬汤俾我哋蚬非常大粒 个汤都非常鲜甜 充满着蚬味跟住就嚟到铁板烧嘅部份啦师傅首先上咗鳕鱼俾我哋鳕鱼嘅皮师傅特登额外烧过 好似薯片咁脆 加埋少少盐 非
梗系要食啲好嘢慰劳返自己啦
拣咗铜锣湾呢间日本嘢试吓
拣咗厨师发办套餐
当中已经包括咗刺身寿司同埋铁板烧
两样都有晒啱晒啲贪心嘅人😆
首先上咗前菜俾我哋
分别有盐烧昆布、柱贝青瓜沙律、烟熏黑毛猪配雪梨
燃烧过嘅昆布咸咸地好开胃
柱贝青瓜沙律有少少似韩国泡菜嘅味道 酸酸甜甜十分之开胃
之后系刺身三点
分别有火灸竹签鱼、深海池鱼、拖罗
烧过嘅竹签鱼油脂感非常重 入口即溶
食完寿司就上咗蚬汤俾我哋
蚬非常大粒 个汤都非常鲜甜 充满着蚬味
跟住就嚟到铁板烧嘅部份啦
师傅首先上咗鳕鱼俾我哋
鳕鱼嘅皮师傅特登额外烧过 好似薯片咁脆 加埋少少盐 非常香口
而鱼肉质地非常嫩滑 油脂都好充足 推荐👍🏻
跟住师傅就为我哋准备龙虾
师傅将龙虾嘅虾膏拆晒出嚟
整熟完啲龙虾肉之后再将虾膏林生上去 每一嚿龙虾肉都被龙虾膏包裹住 系幸福嘅味道啊🥰
再嚟就系美国牛柳肩
师傅贴心咁问咗我哋需要几多成熟
我哋拣咗五成熟 呢个牛望落去油脂唔算好多 以为会好韧
点知完全唔会 食落去软绵绵 而且牛味非常重 非常建议配埋炸蒜一齐食👍🏻
最后师傅整咗铁板烧炒饭俾我哋
个炒饭粒粒分明 镬气非常够
仲有一个炒芽菜
最后就上咗提子啫喱俾我哋做甜品
啫喱完全唔会太甜,都唔会好假 系我食过最好食嘅啫喱🥹