2023-11-29
话说近排透过朋友介绍,铜锣湾有间餐厅既铁板烧套餐晚市做紧优惠,足足比原价平成五旧水😱小妹决定衬住发薪日🤭带小妹妈一齐食餐好嘅❣️我俩第一次品尝铁板烧晚餐😎😎(卖甩老豆食好嘢系列)呢间位于Sugar+顶楼既日式餐厅《泷宴》,景观超级好,望到维园夜景,又望到维港景色,仲望到远处位于西九文化公园嘅圣诞树添😍😍在铁板烧区域中有个专放龙虾既鱼缸,在客人落单后,师傅们才会在鱼缸内捞起新鲜生猛的龙虾🦞;另外,师傅亦会在每道菜式上枱后稍作介绍,令客人更了解每款食材同味道!菜式用心之处除了对食材的坚持外,在摆盘方面亦无马虎,令每道菜式都睇得又食得❤️真心觉得好靓又好食,服务又好❣️❣️❣️▫️ 自家制酱汁煮南非鲍鱼摆碟以七味粉、紫菜伴碟;入晒味的大根垫底,鲍鱼肉质有口感唔会太淋。▪️ 海鲜茶碗蒸第一眼先被灰色碟配金黄色碗及盖吸引,馅有百合、蟹肉、呜文卷、本菇⋯似选用靓鸡蛋令蒸蛋呈现金黄色😋😋▫️ 西班牙白松露鲷鱼薄切使用了一片片的淡雪盐味道不会太咸,再配白松露,比黑松露清香:鲷鱼片完美带出师傅刀工完美😍新鲜美味🤤▪️ 西班牙金鎗鱼腩手卷金鎗鱼腩已调好味,配埋下面件饼一齐食,口感丰富特别且有层次感👍🏻👍🏻▫️ 澳洲龙虾用金色
[泷宴 欧陆美食晚餐]
▫️ 自家制酱汁煮南非鲍鱼
▪️ 海鲜茶碗蒸
▫️ 西班牙白松露鲷鱼薄切
▪️ 西班牙金鎗鱼腩手卷
▫️ 澳洲龙虾
用金色圆碟衬红绿色海藻、食用花瓣,龙虾膏用牛油调味使其味道增添油香,龙虾肉鲜甜美味😋
▪️ 法国诺曼第带子
师傅自家腌制的三文鱼籽,甜身带啲啲清酒味,无咗平时的咸鲜味,令菜式口感更丰富;海苔清汤使丰富嘅口腔稍微休息,准备迎接下一道菜。
▫️ 美国顶级牛柳(厚烧或薄烧)
初次食到咁好食的薄烧!牛肉卷包住葱花蒜粒,个人好喜欢,而且蒜片也是自家制作,无油腻感!
▪️ 季节浓鱼汤
是日系花甲汤,清清地花甲亦新鲜大粒肉😚😚
▫️ 丹麦烟肉香蒜炒饭
通常都系跟普通香蒜炒饭,泷宴却是龙虾肉、烟肉、香蒜炒饭,粒粒饭香❣️
▪️ 炒什菜
脆脆蒜粒配韭菜、芽菜、本菇、冬菇片,惹味的炒什菜😋😋
▫️ 是日精选甜品
由师傅亲手制作的绿茶奶冻超级滑溜溜,完全食唔出绿茶平时的‘鞋脷’感,可见系几用心先做到❤️❤️❤️
铁板烧晚饭初体验实在太完美😍,一边享受如同艺术品的美食,一边欣赏绝美的景观简直无可挑剔💛💛💛各方面都非常优秀!埋单时问过经理,优惠价暂时会继续,暂时未知何时完结!记得想食就要衬早啦😚😚