2015-09-13
欧洲嘅菜系中,小弟一向较为偏爱意大利菜,可能细个首先就喺认识啲意粉,薄饼之类,当然,再大个啲,赚到钱就可以试唔同嘅嘢,对意菜就唔再单喺意粉,薄饼啦。从杂志认识到卖意大利菜嘅Castello 4,晌意大利菜式上又融和少少其他地方特色,今晚就走进依个「城堡」,领略一下固中滋味!餐厅占商厦4楼全层,一打开升降机门就喺餐厅。整体装修甚具工厂风,铜色金属质感配粗犷水泥地,够酷得嚟 ,因为配合柔和灯光,又唔会被人觉得太冷感。餐厅外,面向霎东街一边,对正时代广场背面,有个修长嘅露台,不过,狭长嘅外形,又位处低层,所以,景观无乜,大抵喺俾啲烟民出嚟抽番两口而已。餐厅未有供应晚餐,所以,所有菜式就印晌晒3张(4页)铜金色嘅餐单纸,贯彻全店嘅色调。 Nicoise Salad $84 个沙律睇似简简单单,其实配料非常丰富,主打嘅沙律菜以外,仲有炙烧吞拿鱼、黑橄榄、法边豆、薯仔、意大利蕃茄干、水牛芝士,再加啲蛋丝做装饰。以香草及油醋提味,令个沙律入口清新,材料亦食得到其新鲜感,尤其啲吞拿鱼,红润鲜美 。 Soft Shelled Crab Fritter $134 比起平时食手卷嘅软壳蟹
Nicoise Salad
比起平时食手卷嘅软壳蟹,依道前菜嘅软壳蟹就相对好大只,轻轻以天妇罗做法炸过,入口多份香脆,却唔油腻,此外,又几有蟹味㖞 !橙色酱喺啲红椒、黄椒打烂做成,几重灯笼椒嘅味,而绿色嘅喺牛油果酱,软滑清香,两款酱嘅令个软壳蟹味道丰富咗,令个卖相又鲜明啲 。
Soft Shelled Crab Fritter
以韩式石窝盛载意大利饭,再分别配上唔同嘅材料,以石板整体奉上,感觉喺别树一帜。而食法喺将芝士、牛油、三色椒及龙虾汁倒入饭内捞匀即可,其实,啲饭本身已有少少龙虾味,依家倒埋个汁(多少随个人心水,但建议先倒一半,想浓啲就又再加),龙虾味就更浓郁;而两款芝士,车打及巴马臣,加上少许牛油,令味道层次更丰富,所以,配合埋饭粒烟韧咬口,净食个饭都好一流 。只虎虾亦香口弹牙,值得一提虾背已经鎅开咗,更加方便食用;只喺略嫌鸡肉拉低个档次,虽然喺话用咗春鸡,但感觉唔出,倒不如改为海鲜,如鱿鱼或带子,高档啲,又夹个饭多啲。此外,用三色椒有份菜青味,影响个龙虾汁底,唔知改用BB露笋切粒效果会唔会仲好啲呢?
Stone Bowl Risotto
虽然餐牌只列明肉眼一款牛扒,但原来餐厅不时会有其他部位供应,就好似我哋原先打算食肉眼,但经理话嚟咗啲西冷好唔错,所以,改咗一试西冷,同样定价。相对之前几道菜,个美国西冷扒嘅卖相比较寡,不过,啲配菜好好食,迷你甘笋、意大利黄瓜、蕃茄干、连皮薯仔几样都好味,不过,件扒虽然都睇得出五分熟,但无论落刀、入口,都有啲韧,未符合预期,感到有啲可惜 ,唯一肉味浓。
12oz US Sirloin Steak