2017-04-11 532 浏览
太子嘅「居庐」,其实一直都想揾埋窝夫控嘅表姨甥女去试其窝夫,不过,讲嚟讲去都无行动,渐渐就无晒回事、懒得再谂。最近,听朋友讲,「居庐」晌附近开咗家卖意大利菜嘅餐厅,而窝夫依然有得食,所以,再次「的」起心肝揾埋佢一齐去试,订位安排,一切由小弟搞,都喺举手之「庐」。初头听朋友提及店名时,仲以为改卖中菜,但就算查实喺卖西菜,门面、室内摆设都带点中式化,如门前嘅牌匾、雕花窗框装置、古代将军油画……等等;然而,布局却很西化,近门口位有大型共享长木枱,深啡色皮椅,又有大型水晶灯。感觉还好喺唔会有太大违和感!此外,想必店主应该都几喜欢花花草草,因为,无论餐枱上,抑或墙上,都放有各式各样嘅小盆栽,为餐厅添上点点田园气息。再者,楼底之高,使空间感十足,让整体感觉会更好。睇睇散点餐牌,选择可不少,由汤品、沙律、前菜、小食、主菜、意大利面、意大利饭、饮品、甜品,一应俱全。唯可惜餐厅未有晚餐供应,只作散点。香蒜烟肉碎椰菜仔 $68晌小食一栏见到有椰菜仔,既可当小食,亦可以作为一道蔬菜菜式。虽然作为小食,份量可不少,然而,加咗香蒜及烟肉去做,诱发出嚟嘅香味唔算好强,我较钟意将啲烟肉炒香晒先嚟煮,咸香味会强好多;
,订位安排,一切由小弟搞,都喺举手之「庐」。
香蒜烟肉碎椰菜仔 $68

晌小食一栏见到有椰菜仔,既可当小食,亦可以作为一道蔬菜菜式。虽然作为小食,份量可不少,然而,加咗香蒜及烟肉去做,诱发出嚟嘅香味唔算好强,我较钟意将啲烟肉炒香晒先嚟煮,咸香味会强好多;此外,个人觉得啲椰菜仔似喺烚过先再炒,除色泽变得唔翠绿之外,口感亦有过腍问题。
香蒜烟肉碎椰菜仔
太平洋黑虎虾意大利粉配海鲜蕃茄汁 $138

依道意大利面就做得颇出色,蕃茄汁底十分鲜活,酸爽香浓,配合煮得啱啱好,有咬口嘅意大利面,净食个意面已不俗。而两只虎虾甚有睇头,相当大只,开边香煎后,虽然无话弹牙到飞起,但入口不失爽口,虾味足。
太平洋黑虎虾意大利粉配海鲜蕃茄汁
自家制马铃薯丸配黑松露忌廉汁 $178

记得晌上环嘅「Upper Modern Bistro」食晏,所选嘅主菜伴有意式马铃薯丸子(Gnocchi),喺一种稍稍冷门嘅意大利面类嘅食材,因为市面似乎都无现成货,都喺要靠自家制。今晚见餐牌有此选项,当然好想点嚟俾表姨甥女试试。
 一客意式马铃薯丸子被预期多,再者,佢食落喺会几饱肚,而个丸子煮得有水准,口感既粉粉糯糯,烟韧咬口,粒粒都挂满汁;个黑松露忌廉汁又做得非常幽香,黑松露味甚突出,好钟意佢哋仲刨咗啲巴马臣芝士落好,香味更提升
自家制马铃薯丸配黑松露忌廉汁
自家制马铃薯丸配黑松露忌廉汁
未上表姨甥女一直期待嘅窝夫,先嚟介绍吓饮品先,咖啡选择非常多,此外,仲有花茶、梳打、果汁、汽水……等等。

玫瑰花茶(每壶)$45

配花茶套杯非常典雅漂亮,而浸泡出嚟嘅玫瑰花茶,却无想像中咁有玫瑰花香,我哋心想会唔会浸泡得唔够耐?所以,第二杯喺浸泡较长时间嘅成品,但个玫瑰味同样无预期中咁幽香,入口比较淡而薄,我哋再研究吓,见佢茶底外,放嘅喺原粒玫瑰粒,或许喺浸得散唔开,啲味未能尽放。
玫瑰花茶
玫瑰花茶
拿铁 $34

配甜点,拿铁喺小弟嘅心水,杯面泡纹比较多,拉花图案亦简而不够细致,入口亦缺乏均匀感,依啲都喺关乎冲泡嘅手势问题;但最失望喺朕咖啡味,入口有啲怪怪,唔敢断定喺咪炒㶶豆,但都喺第一次遇见,已即时向店员反映,让佢哋了解番个问题,从而可以改善吓。
拿铁
甜点只有4款选择:芝士蛋糕、两款窝夫及拿破仑蛋糕,唔使多心,一早就打算喺点窝夫嘅,就算有两款,亳无疑问会拣用店家名命嘅款式。
晋家门自家制窝夫 $78

用得店名,相信会喺招牌款式,唔上枱一刻都未知喺乜,原来喺士多啤梨口味,水滴型窝夫,配上新鲜士多啤梨、忌廉、士多啤梨雪糕,唧埋士多啤梨糖浆,非常亮丽。上枱时,个窝夫几香,入口亦好松软,蛋香味唔算好强,但最惊喜喺入面加入紫薯蓉
,而啲士多啤梨十分鲜甜,个雪糕球亦好软滑,富奶香,整体个窝夫颇出色
晋家门自家制窝夫
小食嘅椰菜仔、拿铁,无疑喺失手之作,但两道意大利面及窝夫,却喺有水准嘅出品,所以,打总分有啲难。不过,环境舒服,空间感强,而且,服务又好到位,见店长亦不时问客人意见,亦耐心听我哋「发噏风」,所以,整体印象还是不俗,但正所谓亡羊补牢,未为晚也,希望能作出针对性改善,使出品更好。