2024-11-26
最近有个机会同几位朋友约齐,一齐去尖沙咀一间名叫「里木」嘅日式寿司铁板烧店庆祝相识十周年。😄我哋拣咗Omakase Spring Menu(每位$1780),品种丰富。🥳 系呢个menu中,鲷鱼刺身配鲷鱼白子就好出众。真鲷肉质细致有弹性,清甜而不腻,完全体现佢「鱼之王」的头衔。配上鲷鱼白子,口感更加绵密幼滑,清爽之余又带点低调嘅甜意,食完感觉好满足👍😋。再嚟个海胆寿司,海胆鲜美有度,轻轻一咬,就化晒。海胆同香脆嘅白米饭结合得恰到好处,每一口都带来淡雅嘅滋味。😋喜之次寿司显得特别丰富,饱满嘅虾肉同蟹肉布满鲭鱼嘅腹部,软熟嘅米饭吸收住三者嘅精华,配上萝卜同秘制嘅酱汁,完美。🤩每一口都似乎在叫住你停下,仔细品味其中的滋味。😄另外,密瓜更系一道珍贵嘅小菜。小小嘅密瓜,经过巧手调料,纤维口感软滑,甜而不腻。😚一餐下来,我们五个人吃得好开心,收到嘅服务也完全超出期待。我哋每人大约花咗一千七百多元,但我觉得每一分钱都物超所值。🤟👍揾到咗一间好出色嘅日本料理,我哋一定会再嚟嘅!💖💯