2024-10-22
[📍 黄大仙|上海婆婆 ]黄大仙中心北馆劲多野食,一上到去睇到上海婆婆装修好靓,环境都好阔落,睇完个menu仲要劲多选择,咁就不如坐低试下佢。首先叫左排骨担担面,块排骨酥炸出黎劲香口,而且大块得黎仲要系厚切。担担面够哂花生酱味,面既口感够弹牙,唔会一坺嘢咁。另外叫左个上海菜必食既蒜泥白肉,肉片切得够薄,蒜蓉嘅份量足够,配埋秘制既甜豉油,够蒜得黎又唔会好辣。好想食酸辣野,于是就叫左个热辣辣既酸辣汤云吞,云吞有5粒,皮薄馅靓,酸辣汤都有少少辣,而且汤料都好多,酸酸辣辣几开胃。最后叫多个琥珀合桃芥末虾球,虾球炸得外酥内嫩,口感鲜脆。芥末酱系会有少少辣,但配合埋合桃中和返个辣味,味道层次丰富。成个环境好宽敞同坐得好舒服,七点几嚟到都差唔多满,好多捧场客,上菜速度又快,食物选择又多,员工都好有礼貌,整个用餐感觉良好。蒜泥白肉片 $78酸辣汤云吞(5粒) $68排骨担担面 $72琥珀合桃芥末虾球 $148茗茶@1 $6
蒜泥白肉片 $78
酸辣汤云吞(5粒) $68