人就系咁,天气愈热愈想食辣野,揾到呢间食四川菜嘅小店解下瘾嗌左个特色二人餐 $135,个名叫「食匀山城二人餐」真系冇改错名,因为个餐包两个面/抄手+两个小食+两杯野饮+两个糖水,好丰富,价钱唔贵,人情味十足红烧肥肠面有得拣辣度,我地嗌左微辣,废事咁博😂😂好庆幸我同男朋友都系食内脏嘅人,肥肠冇怪味,食得好安心面底要左刀削面(加$3)一啲都唔硬唔系成旧粉,口感qq红油抄手呢度嘅红油抄手有啲特别,除左辣汁之外,仲会洒啲炒香左嘅辣椒干、花生碎同葱花。抄手包住猪肉,云吞皮好薄好滑,而且大细该好黄金皮蛋第一次听黄金皮蛋,个蛋白系晶莹剔透,味道同皮蛋系一样,不过个蛋黄系流心嘅👍🏻手拍青瓜酸辣嘅开胃菜蒜泥白肉 $26见仲食得落野,追加左两个小食见到肉上面嘅一座「蒜山」就知佢重口味肉薄切,肥猪肉口感唔会好油腻麻辣手撕鸡 $30好足料,多数食亲嘅手撕鸡下面都会垫鸡骨,但呢度除左少量青瓜之外,就系啖啖鸡丝鸡肉唔鞋口,调味亦恰到好处红糖冰粉好传统嘅糖水,冰粉口感似仙草,配上黄糖、山楂饼碎、干果,好解辣豆浆
人就系咁,天气愈热愈想食辣野,揾到呢间食四川菜嘅小店解下瘾

红烧肥肠面
面底要左刀削面(加$3)一啲都唔硬唔系成旧粉,口感qq

红油抄手

黄金皮蛋

手拍青瓜
酸辣嘅开胃菜

蒜泥白肉 $26
见仲食得落野,追加左两个小食
见到肉上面嘅一座「蒜山」就知佢重口味
肉薄切,肥猪肉口感唔会好油腻

麻辣手撕鸡 $30
鸡肉唔鞋口,调味亦恰到好处

红糖冰粉

豆浆