2023-11-13
每次搭中环呢个上山扶手电梯,都会见到呢间装修得好靓嘅泰国餐厅,整体装潢都好有森林🌳原野feel,俾人一种舒服😌休闲嘅感觉~💛椰香青咖喱鸡配薄饼青咖喱带有浓郁的椰香味,唔系好辣,配埋薄饼一齐食,更加惹味同夹。💛泰式猪颈肉炒河。好似好普通,但系好好食😋,猪颈肉腌得很入味,河粉都很滑嫩,就系其他配料有啲多得滞,令到我觉得河粉同猪颈肉嘅份量好少。💛海鲜冬阴功金边粉冬阴功味道浓郁,金边粉亦好挂汤,搭配青口、大虾🦐和鱿鱼🦑等新鲜海鲜,酸酸辣辣的味道很开胃。💛Thai Yum 汉堡包我会叫呢道菜,纯粹系因为我觉得个粉红色嘅汉堡🍔包很特别😂。左右两边是虾🍤堡,中间是鸡堡,味道中规中矩,不过不失。另外,我们点了两杯饮品~💛泰式奶茶奶茶唔算太甜,入口滑顺,上面的冰块仲系叶子的形状,好可爱😍,打卡一流~💛粉红椰子水椰子🥥味道尚算突出,喝起来清新解腻,重点系同𠮶个粉红色嘅汉堡包,特别衬🥰。最后是甜品~💛芒果乳酪叠叠冰这是餐厅的人气之选,可以几个人share一齐食。有六块芒果🥭冰,里面还有芒果肉和糯米饭,整体组合非常美味😋。
💛椰香青咖喱鸡配薄饼
💛泰式猪颈肉炒河。
💛海鲜冬阴功金边粉
💛Thai Yum 汉堡包
另外,我们点了两杯饮品~
💛泰式奶茶
💛粉红椰子水