2024-01-29
落街揾野食,唔知食咩好嘅时候,就几挂住间人潮汹涌嘅御和亭。今次终于有机会同三五知己去攞位,捞下呢间嘅好味到底有几正!🤤首先,牛蒡质感几得意,脆口酸甜,刺激下味蕾算系开场白。至于枝豆,第一份有啲过咸,唔过顺嗲嘴,转瞬间已经攞光光。第二份就岩岩好,清新自然,得闲唞两粒都几叹。😌串烧环节,哥哥,烧鸡髀系明星级别!肉质嫩得滑,每啖都饱满咁弹牙;烧墨鱼仔做得几好,唔会硬梆梆,话晒加上青柠就几有提味。而其他鸡内脏系列我就pass咗,听朋友讲都几正。👏讲到丼饭🍚,米粒粒分明,鱼生片片新鲜厚切,几满足。只系个玉子差少少,要甜啲先至上心头。话说返,今晚嘅扛把子非寿喜烧和鳗鱼炒饭莫属!寿喜烧嘅汤底够晒醇厚,牛肉滑溜,饮落去暖笠笠。而鳗鱼炒饭嘅烧汁香味简直霸晒口,鳗鱼滑嫩,每粒饭珠都包裹住浓浓日式烧汁,不得了!至于豚肉炒乌冬,开始觉得平平无奇,但后来发现底部嘅酱汁,混合后整体味道得嚟又香又滑,乌冬呢,够弹牙,略嫌豚肉平庸。总括嚟讲,今次食饭体验中上,好过中也算系满意,和朋友一齐共度愉快嘅时光,呢个就系最正嘅啦!🥳