今晚同屋企人做节, 订左台吃饭, 7:30pm去到, 可能因为隔离有人包埸, 成间野格局唔同晒, 大厅隔开一半, 今晚订台做节吃饭的人好多, 所以台摆多左, 逼左, 无之前咁舒服, 其实我黎迎吃左好多次, 今次真的大跌眼镜, 失望!! 由于人少, 我又喜欢吃清淡, 今晚叫左以下的送菜: 陈醋云耳 $28 (好爽, 加上醋的关系, 好快吃晒, 份量唔多)虾子辽参豆腐 $88 (参好少, 豆腐好滑, 可惜系虾子唔多, 虾子味唔够出)浓汤花胶泡胜瓜 $98(我个人觉得呢个好味, 有汤底, 汤浓, 花胶爽, 味道正!! )另外选了一个推介菜式: 清蒸游水珍珠趸 + 龙虾汤鲜茄菜苗 $298 ( 条鱼好清, 蒸得岩岩好, 可惜欠汁麻麻, 唔够热唔够鲜味, 可以更加美味) 龙虾汤鲜茄菜苗 , 在点菜时, 侍应无讲所谓的菜苗其实系普通菜, 今晚真正上菜的是油麦菜, 并不是菜苗, 本人见到时即叫侍应上黎, 个女侍应仲一直同我解说, 话一直系咁, 无人投诉, 又话所谓的菜苗是剪了一段段的油麦菜, 又或者系小白菜, 睇当日有咩菜, 我听上去好气愤, 叫了经理黎, 点知个女经理姓韩十分狡猾, 解释话无菜苗,

由于人少, 我又喜欢吃清淡, 今晚叫左以下的送菜:

龙虾汤鲜茄菜苗 , 在点菜时, 侍应无讲所谓的菜苗其实系普通菜, 今晚真正上菜的是油麦菜, 并不是菜苗, 本人见到时即叫侍应上黎, 个女侍应仲一直同我解说, 话一直系咁, 无人投诉, 又话所谓的菜苗是剪了一段段的油麦菜, 又或者系小白菜, 睇当日有咩菜, 我听上去好气愤, 叫了经理黎, 点知个女经理姓韩十分狡猾, 解释话无菜苗, 话一直都系出其他菜, 不能换我菜苗, 心水清的大家可以知道, 菜苗起码30- 40蚊一斤, 但油麦菜只系几蚊一斤, 有看图片的你们会知道, 下面有碟菜叫炒油麦菜, 讲得清清楚楚, 但龙虾汤鲜茄菜苗系另一个名目, 但俾的菜都系油麦菜, 好欺骗性, 在同经理理论之际, 本人可能理解错, 我听到经理话收我气鱼的钱$ 238, 菜唔收钱, 俾我们吃, 最后系收左碟菜, 不过我都唔想吵, 因为真的唔多想吃油麦菜, 同原本想像的不同了, 韩经理好狡猾, 话送我们甜品, 其实佢唔讲, 吃完饭本身都会免费送的!!

题外话/补充资料: 今日失望之处系, 碟菜写菜苗, 但真正上菜的系油麦菜, 当次完全唔同, 侍应解释不当, 女性经理韩经理处理不当, 令我接受唔同, 好狡猾!! 处理不当!! 之前一直推介俾朋友, 自己都去了多次, 有朋友从外国回来都会带朋友去吃, 但今次之后, 唔想再去!!
2012-12-16
庆祝纪念