2006-11-12
最近, 一连两个星期六的晚上到去了二宜楼食饭。上星期六与男友行完展览会, 便专登带他来吃; 因为我之前食过觉得好味。本想叫荷叶饭, 但卖哂~ 所以只叫了2个, 但好饱!!梅菜扣肉($48) - 原来放左d芋头同梅菜一齐在底, 同出菜非常快, 呢样一叫就有。南瓜芋头骨($58) - 好好味, 他们把肉排先炸, 再同芋头/南瓜一齐煮。一向以来,他们的南瓜芋头煲都好味,d汁好甜。所以配合了肉排也一样好味。昨晚, 一早订了荷叶饭, 所以有得吃。一行5人, 因男友也觉好味, 所以同家人起来, 可以叫多好多。梅菜扣肉($48) - 爸爸说一般,不够上次在大陆食咁好。w.w"水晶鸡- 半只($58) - 味道ok, 但略嫌熟左d。卖相不够好, 可以不试。荷叶饭($68) - 哗, 同上次一样咁好食。不过今次好似少左d五香粉。妈咪话只系食到好大阵咸蛋黄味。记住食的时侯, 要将中间的馅拌匀才吃。good 虾羔骨($58) - 唔.... 爸妈一同赞呢个炸得香口松软,一流!!炸大肠($68) - v.v 不用试了, 一上桌, 爸爸话好臭。妈咪话应该系d猪肠洗得不够干净。流沙饱($36 半打) - d 好流
本想叫荷叶饭, 但卖哂~ 所以只叫了2个, 但好饱!!
流沙饱($36 半打) - d 好流, 但我略嫌本身不够香浓。
客家什菜煲($48) - 好抵。有咸肉,花枝,虾,... 好多料。
埋单$4xx (免茶芥)
虽然爸爸话价钱算贵, 但我觉得ok~