2024-10-25 245 浏览
话说我自己好想食和宴嘅烧肉套餐,一直都揾唔到机会食,因为最少都要两个set,所以今次兴起约朋友一齐去食。和宴喺尖沙咀入面算系比较高级嘅餐厅,一直都好想试,所以就趁住有朋友陪就试吓呢个日式放题啦!一去到已经见到长长嘅人龙walk in,好彩我哋已经早几日打电话预约好午餐时段去食。座位方面好阔落,坐得都几舒服。一开始先上前菜:特制和牛他他配面包,海鲜煎饼同埋小沙律大部份前菜都切得好厚好大件,绝不孤寒!值得一赞。而且配埋酱汁一齐食好开胃。唔讲唔知佢哋嘅和牛真系好好味!颜色呈淡淡嘅粉红色,而且油脂都好丰富,食落去好香牛味!👍👍👍跟住就系主角和牛烧肉啦!和牛薄切牛板腱,和牛上牛排肉,和牛牛肩肉眼,薄切牛舌芯牛味都唔错,入口即溶嘅口感,好鲜嫩,油脂分布平均,烧出嚟香气四溢,肉质腍甜。点埋蛋汁劲滑,唔使点用力咬已经可以吞落肚。可以请店员帮手烧,因为火喉控制得好好,唔会太生或者太熟。猪肉:五花肉猪肉嘅肉质真系好鲜嫩,中间层油脂比较丰富,烧完有惊喜,有别于一般五花肉,肉质好软腍,肥瘦分明一层一层嘅特别口感,烧嘅过程锁住肉汁海鲜:海老+原只帆立贝海鲜方面入口即溶好鲜味而口入面仲留有海鲜香味滋味无穷,全部都
座位方面好阔落,坐得都几舒服。

一开始先上前菜:
而且配埋酱汁一齐食好开胃。

跟住就系主角和牛烧肉啦!
和牛薄切牛板腱,和牛上牛排肉,和牛牛肩肉眼,薄切牛舌芯

点埋蛋汁劲滑,唔使点用力咬已经可以吞落肚。
可以请店员帮手烧,因为火喉控制得好好,唔会太生或者太熟。

猪肉:五花肉

海鲜:海老+原只帆立贝
海鲜方面入口即溶好鲜味而口入面仲留有海鲜香味滋味无穷,全部都整到好大一件,而且好嫩滑配埋柠檬汁更加提鲜

饮品:原味乳酸梳打,柑姜味汽水
两款饮品都几唔错,酸酸甜甜的,好解腻!

甜点:黑糖珍珠雪糕
雪条好香好滑,为今餐划上完美嘅句号。

总括嚟讲我觉得今餐其实真系超值,大概$500港币就可以食到咁丰富既一餐。
食物质素高质而且外观都好精美。服务员收碟都收得快,呢个价钱食物同服务质素,完全冇投诉。
2024-10-25
午餐