2018-03-12
由细到大都比爸爸训练到食野好似无辣不欢咁,咁中意食辣野既我紧系超级中意食川菜啦!平时食川菜多数都会翻大陆食,因为香港比较少有真系好好食既川菜餐厅,不过,终于比我系香港揾到一间好正宗而且超级好食既川菜餐厅—川府宴!佢餐厅装修都比较有京川味道,店内墙身挂住几个脸谱~突显到餐厅既风味首先讲下细细碟既鸡丝海蜇,唔好讲笑虽然睇落好似好细碟,但其实食落份量都好多好似食极都仲有咁!我觉得D海蜇好爽口,好有口感配撘埋好滑既鸡肉真系好好食 加上佢D芝麻都好香配埋个酱就一百分!跟住就要讲下担担面,佢会担担面系凉拌个种~~配料够多,出黎既味道比我想像中好食,觉得好特别!如果大食既朋友仔呢碟可以选择同朋友一人一碟,唔洗争哈哈!我最爱既川菜之一既酸辣土豆丝,一开始以为无咩特别啦,啊呢样真系完全超乎我想像既咁好食,唔系讲笑成碟差唔多比我清哂 忍唔住haha,食既时候同朋友都谂如果放假一边煲剧一边食应该好正haha佢唔算好酸不过就够哂辣!真系超香口,佢D汁捞饭应该都会好好食重头戏当然要讲下佢既招版大大粒辣子鸡,一黎到已经闻到超级香,都知道食落一定会好香口!一咬落去D鸡肉好滑,而且炸到D鸡油出黎真系好香好香!加上佢真
鸡丝海蜇
如果大食既朋友仔呢碟可以选择同朋友一人一碟,唔洗争哈哈!
担担面
酸辣土豆丝
一咬落去D鸡肉好滑,而且炸到D鸡油出黎真系好香好香!加上佢真系够辣够麻!
后来听店员讲,原来佢地既辣子鸡系有别于出面坊间 因为佢地选用鸡脾肉比起出面既会无骨,做到啖啖都系肉!
而且佢地选用鸡脾肉就会较普通鸡肉更juicy,同埋炸完唔会得翻细细粒~~依然好大粒 所以口感好好!加分
招牌大大粒鸡子鸡
干锅花菜
糖水方面,食川菜既甜品一定系红糖冰粉,因为佢系解辣救星,呢碗冰粉系好似啫喱状,配红糖水,山揸饼等配料整成,好清新好滋润~
红糖冰粉
点解咁中意呢间餐厅系因为佢够辣之余唔会得个油字,好多时食完川菜第日都会肚柯 但呢间就无呢个情况出现,而且佢调味料多同重口味得黎都唔会令你觉得食完口干干同成晚好口渴。
打完篇文睇翻D相已经想即刻Book枱再食过!!