2018-10-14
食完个西班牙菜开胃之后,我哋黎到平发食潮州菜!虽然话已经食左少少野,但系我地都依然叫到一枱都系野食呀!食潮州野当然唔少得食卤水,我哋叫左个双拼,生肠拼墨鱼。生肠好爽脆呀,点埋个醋,又几好味㖞,更加醒胃。墨鱼都唔错,唔会好韧,卤得啱啱好!豆卜大豆芽菜都好食呀,d芽菜吸晒d汁,唔会好草青味,豆卜就唔洗讲啦,吸晒d精华,正!至于汤呢,就唔少得胡椒猪肚汤!个汤好香咸菜味,再配有胡椒,猪肚同猪肠亦洗得好干净,完全无猪臭味,好好饮呀!朋友大力推介蚝仔汤米粉,真系无介绍错。份量大唔在讲,米粉面头舖满晒肥美嘅蚝仔,净系个卖相都已经相当吸引。蚝仔的确新鲜,而且无沙,配埋个汤同米粉,令人食唔停口呀!最后又点少得蚝仔煎饼,我哋叫左一个大嘅,有成四块咁多!蚝仔又多又肥美,有少少五香粉,唔点鱼露都已经好好食。点少少加少少咸味,又系唔错嘅。依度份量整体都算大嘅,好啱一大班朋友嚟食,我哋都食得非常尽兴!
虽然话已经食左少少野,但系我地都依然叫到一枱都系野食呀!