2017-07-11 58 浏览
唔好以为黎到铜锣湾就好难揾到好野食。其实只要绕过大街,走入小巷,我地依然可以发掘到周边美食。 就好似呢间豊胜手丼,位于铜锣湾广场2期后街,唔系专登行入去,都几难发现。店铺门口不大,一不留神都会行过左。铺内亦最多只可容立16位顾客。店内挂有日本字黑板及木板,不失日本风味。主要就有九种饭丼选择,我地纠结左好耐最后拣左沢豊云丹丼同二重鳗丼。讲返个丼先,黎到果时我地都吓左一跳。可以讲真系色。香。味俱全。师傅砌得好靓,好有心机,十足十真系去左日本食咁。当然整得咁靓,紧系相机先食喇一个set, 前菜就有酱油萝卜同埋味付螺肉。萝卜整得好入味,而且忟得好冧,好快就比我清左。螺肉就好新鲜弹牙,味道唔会太咸,刚好。面豉汤虽然普通左啲,但岩晒唔好太浓味既我。最重要当然系讲个饭丼喇。嗜海胆既我一见到成板海胆就留晒口水。一板既系韩国海胆,味道系清甜而且鲜味够,筷子夹唔会夹散,最重要系冇腥味,啫系咩呀?一个字呀:新鲜。日本海胆份量虽然冇韩国海胆咁多,但甜度俾韩国胆更优胜。至于两大只赤虾,虾肉爽口清甜,啜埋个头,鲜味洋溢,鲜味直情系喺个喉咙顶度徘徊。个丼入而亦有葱花吞拿鱼碎, 剁碎左既吞拿鱼连埋葱花豉油饭一齐放入口

店内挂有日本字黑板及木板,不失日本风味。

主要就有九种饭丼选择,我地纠结左好耐
最后拣左沢豊云丹丼同二重鳗丼。

沢豊云丹丼

最重要当然系讲个饭丼喇。嗜海胆既我一见到成板海胆就留晒口水
。个丼入而亦有葱花吞拿鱼碎, 剁碎左既吞拿鱼连埋葱花豉油饭一齐放入口,口感丰富。丼内亦配左啲紫姜比怕腥既人食。不过除左鲜味,我一啲都食唔到腥味㖞

二重鳗丼

朋友叫左二重鳗丼,佢有两大条鳗鱼在丼内,蒲烧鳗鱼长过手掌,烧得好香,加上鳗鱼汁味,甜得黎惹味。而海鳗食落软绵绵,又系好甜好好味

两个丼黎讲确实一流,睇样已经令人食指大动。清完果set之后, 更令人回味。埋单之后,听到旁边地食客询问,先个原来有一只手捉虾食活动,老板娘话最高纪录系一只手拿到13只赤虾,最后唔知果位同五位女士黎既男士,捉到几多只呢。下次再黎我地一定要玩呀~

午餐
沢豊云丹丼