2018-02-17
有时同朋友出去尖沙咀饮嘢都会拣去北京道1号嘅Aqua Spirits喺第一次去Aqua Spirits 我已经被北京道1号望出去嘅维港景色深深吸引住 每次都会望落下一层Aqua 留意吓人哋嘅dining experience一直都好想试吓Aqua 嘅晚餐会系点样趁着男朋友生日 我就偷偷地book咗呢一间餐厅 谂住俾个surprise佢用openrice book位𠮶阵 我拣咗Sunset Menu嘅时段 (用膳时间为两个钟)入座时间系1800-1830 放咗工之后过去就啱啱好我特别request左window seats 同 写birthday greetings当日一去到 啱啱系太阳落山𠮶阵 再配合埋餐厅入边柔和嘅灯光 我完全被𠮶种浪漫嘅氛围笼罩着 超有feelStarter 方面我哋拣咗 (1) burrata cheese 同埋(2) braised octopusBurrata cheese 通常系由三种芝士组成,分别系 mozzarella, mascarpone 同埋 ricotta, 所以理应芝士味道十分丰富但今次呢个布袋芝士冇布袋形状,而且味道好单调,质地亦都好简
都会拣去北京道1号嘅Aqua Spirits
一直都好想试吓Aqua 嘅晚餐会系点样
入座时间系1800-1830
放咗工之后过去就啱啱好
但今次呢个布袋芝士冇布袋形状,而且味道好单调,质地亦都好简单,好watery,但胜在唔漏,配埋蕃茄食好开胃
呢个慢煮八爪鱼就冇乜特别,味道好淡,唯一可取之处就系𠮶个煮得够腍
Main dish 我地就拣左 (1)teriyaki salmon 同 (2) grilled beef tenderloin
个三文鱼嘅presentation有啲惊喜!而且佢配胡椒芥辣酱嘅食法几特别亦几好味!同照烧三文鱼好夹~成晚咁多样嘢我觉得呢一味最好食
呢个烧牛柳就认真麻麻啦
首先个牛味唔够香,而且佢烧得比较靱同埋鞋
仲有佢个side dish都唔多match 夹咗啲炸粟米粒同埋薏米🤔
最后呢个dessert platter 就系影相位啦
呢度啲Staff系会用佢哋自己部iPhone影完相之后,晒出嚟,送返张贺卡俾寿星仔
而呢个dessert platter 都多野食嘅
包括一个心太软、lemon ice cream、tiramisu、有子乳酪奶冻同埋chocolate creme brûlée
讲真嚟得呢间餐厅主要都系食佢嘅环境、景色同埋Service
呢度啲嘢食就真系普普通通啦
不过有啲特别嘅日子都值得黎庆祝嘅!
呢到个景真系好靓😍