2022-06-16 367 浏览
我同朋友原本预订既餐厅因为爆水管而停业两天,见依openrice零差评,同睇相鱼生好靓好吸引,就转左食依间餐厅。我同朋友点既都系梅套餐。前菜系沙律同汤,味道正常。主角寿司登场,同之前睇既食评一样,卖相一流,令人充满期待。我地最先品尝既系海胆,味道唔错,几鲜甜。接下来的虾都唔错,可惜味道有点呛,我地以为系自己点太多wasabi既原因。食多几旧依然呛鼻,发现原来系寿司暗藏玄机,每旧鱼生同饭之间都已经加入wasabi,但师傅实在太大方,搞到我地好似好紧辣辣寿司边个食咁,只食到wasabi既「攻鼻」。我地将wasabi挑走,寿司既味道总算回复正常,味道不过不失,冇咩突出。直到赤身登场,我震惊了!全餐最高能的寿司出现了,入口只有一个字:腥!而且系非常经得起时间考验既腥!腥到饮茶都清唔走,腥到离场都仲系口中挥之不去,劲!最后一件拖罗睇相好靓,但入口冇拖罗既甜同酸,而且有淡淡既腥味,我既评价系:不如不吃。依间餐厅最神奇既系,佢既鱼生卖相好好,花纹好靓,但味道就一言难盎,完全诠释金玉其外,败絮其中。真系好想问佢点做到卖相同味道完全无关系。

我同朋友点既都系梅套餐。前菜系沙律同汤,味道正常。

主角寿司登场,同之前睇既食评一样,卖相一流,令人充满期待。