2023-06-18
话说之前帮衬过几次,适逢父亲节又再去试吓。预订时,店员话booking分两节,11:30和1:30,小弟约了11:30,之后店员表示希望1pm交台,为应付1:30pm booking。当日我哋准时11:30到达,都已经即刻order,本来都觉得1.5小时用餐时间应该充足,亦明白呢啲庆祝日子一定好忙,基本上食物一摆低我哋都好快清晒。虽然四人台唔系太大张,放低所有食物时其实会有少少逼,但系食物味道还算不错。我地order既主食系大约12:40全部送上(因为每一道菜上既时候都相机食先,所以知道时间),我地知1pm交台,所以都渣渣林1pm左右食晒主食,同店员讲可以上甜品埋单。点知等呀等呀,甜品同张单都无黎,但店员无催我地交台,所以我地咪倾住计先。等到约1:20pm甜品仲未上,觉得有D唔对路,催一催店员话甜品仲未黎。店员就话OK帮我地追追。结果甜品连埋张单1:37pm送到,我地即刻埋单,5分钟内食晒个甜品+碌埋卡。点知…系我地碌完卡执紧野走人途中,一个著唔同衫(无著制服)既男店员(貌似高级),竟然走过黎讲一句 ”你好呀我地下一台人已经到左啦,麻烦交一交台吖,将心比己,你如果book左台都唔想系出
我地order既主食系大约12:40全部送上(因为每一道菜上既时候都相机食先,所以知道时间),我地知1pm交台,所以都渣渣林1pm左右食晒主食,同店员讲可以上甜品埋单。点知等呀等呀,甜品同张单都无黎,但店员无催我地交台,所以我地咪倾住计先。等到约1:20pm甜品仲未上,觉得有D唔对路,催一催店员话甜品仲未黎。店员就话OK帮我地追追。结果甜品连埋张单1:37pm送到,我地即刻埋单,5分钟内食晒个甜品+碌埋卡。点知…系我地碌完卡执紧野走人途中,一个著唔同衫(无著制服)既男店员(貌似高级),竟然走过黎讲一句 ”你好呀我地下一台人已经到左啦,麻烦交一交台吖,将心比己,你如果book左台都唔想系出面等。“
听到果下都觉得呢位男店员讲既野几难听,老豆块面都黑左。明明我地已经尽量配合你地舖头既交台时间,甜品同张单迟黎,点解好似变左好似我地问题咁?其实都几想同呢位男店员理论。但系为左避免进一步影响父亲节喜庆气氛,所以都系避免嘈交。
不过都会想藉此机会同大家分享小弟既经验,等大家有个心理准备。
呢日系order左父亲节套餐,另外加一盘酸菜鱼,4个人一共$3200 (连10% 服务费)。