2018-04-15 1685 浏览
开始作感冒冇咩胃口,不过食得清淡都唔代表要食得差既。 对生记既生滚粥一直耳有所闻,见地点方便又开得夜,收工专程黎一试。夜晚8点近乎满座,部分食材例如鱼腩、油炸鬼等都将告售罄,迫不及待先落单。 本来想试试双拼粥,但起码$50既价位令我有少少却步,最后拣左单拼驰名鱼腩粥同鲜鸡粥各一碗。阿姐好殷勤地问我鲜鸡粥要唔要细碗,原来部分粥款可选袖珍版,会平十蚊左右。 老实讲以我食量系想要正常size既,但见在场女士都叫袖珍款,骑虎难下惟有叫左碗细既,暗暗希望食埋小食会够饱。见到手写单据既价钱比餐牌所写为低,先发现下午2点半后入座,粥品每碗照价减$3,即时抵食左唔少。鲜鸡粥 ($29) 袖珍惊喜地发现袖珍版毫不袖珍,快将满泻既外型睇落甚至比正常份量多。 仔细比对下觉得分别在于袖珍版既碗口有少少弯,但容量差不多,见唔少伯伯单食一碗都够饱,性价比奇高。生滚粥多数偏稀,但呢度既浓稠度绝对满足到我呢个广东粥爱好者。 粥底鲜甜带鸡鲜味,可能唔系带骨既鸡件,甜味相对冇咁浓,但以猪骨、瘦肉、瑶柱、腐竹等熬成,本身已经够哂清甜。鸡肉系大大件既鲜鸡球,嫩滑弹牙,食到底都仲有好多块,十分足料。最欣赏每款粥都配一碗姜葱豉油

鲜鲩鱼腩粥、鲜鸡粥

鲜鸡粥 ($29) 袖珍

鲜鸡粥

最欣赏每款粥都配一碗姜葱豉油,虽然明显同招牌鱼腩最夹,但用黎点鸡球都毫不逊色,豉油既甜同姜葱既香口爽脆引出鸡肉既鲜味。 尤其钟意姜葱切得好幼,浸左系豉油一段时间,完全去除左呛喉既辣味。
鲜鲩鱼腩粥

鲜鲩鱼腩粥 ($42)
鲩鱼腩厚肉大块又嫩滑,足料放满成碗粥,幼骨亦唔多,啖啖肉好满足。 不得不提鱼腩滚成既粥鲜甜无比,同饮紧鱼汤差唔多。 我本身对鲩鱼好反感,但好惊讶呢度既鲩鱼连皮一齐食都唔腥,我有信心可以独力食哂一碗,平时唔食河鱼既朋友都可以一试。
鲜鲩鱼腩粥

肠粉 ($16)
好够热,配埋大量酱料好惹味。 但比想像中少好多,只系一人份量,同时摸到碟边都热,相信系预先切好放系炉一直蒸。 但要赞下阿姐听到我要齐酱之后帮我唧埋辣酱,算系比较少见既心思。
肠粉

以清下肠胃既心态入黎,估唔到有意外惊喜,难得晚市食材依然有如此鲜度,名不虚传。
鲜鲩鱼腩粥、鲜鸡粥