2025-02-17
坚尼地城绝对系蒲cafe嘅好地点,因为自成一角,又近海边,打卡一流。如果再加埋个cafe本身有靓靓嘅装修,同埋超浓郁嘅signature朱古力,咁就会好似呢间咁,吸引好多cafe lovers。🍖其他嘢都可以先唔讲,一定要介绍佢嘅朱古力。选择真系劲多,而且朱古力嘅百分比每杯都拼配过,非常唔同。无论对于产地,同牛奶嘅比例,都会呈现最好嘅味道。由于我哋得两个人,我哋特别选择咗两杯南辕北辙嘅朱古力,务求可以试到朱古力最大化嘅风味差异。第一杯系有云尼拿味嘅Todoka,似乎系佢哋享誉盛名嘅得奖之作,入面真系好似有啲云尼拿籽,饮出嘅淡淡云尼拿香,亦都带出朱古力既层次。另一杯系pure Ecuador,100%既朱古力,朋友问我会唔会好苦,我讲笑咁话,点都唔及我条命苦,喺疑幻疑真嘅烂gag之中,呢杯朱古力其实一啲都唔苦,反而我会觉得佢既香浓好配合呢个放松嘅环境同对话。🍖跟住我哋跳到甜品,佢嘅香印提子croffle,提子同忌廉都非常甜蜜,仲有一球超好食嘅云呢拿雪糕,如果你再问我黑朱古力苦唔苦,正经咁讲我会话,配合埋个甜品真系啱啱好,甜品本来就系苦味嘅最佳拍档!🍖食物我哋叫咗all day break
🍖食物我哋叫咗all day breakfast同埋明太子牛油果大虾waffle。 两个都系上佳水准,卖相非常清新,老实讲,两样食物最紧要都系材料要够fresh,因此佢哋只要 适当烹调,就已经可以带出食材本身最美味嘅味道。我尤其钟意佢嘅车厘茄,做得好juicy,仲有明太子同大虾嘅mixture,令到大虾嘅颜色既鲜艳又带丰富嘅咸香味道。配合埋松化带有淀粉质嘅waffle,好完美。