2023-09-23 271 浏览
终于可以食到呢间大围人气店,有一次星期六下午黎到,要等6张台而败走。今次平日晚上黎,终于如愿试到。这间餐厅的主题系茶,当然唔少得饮茶,茶饮种类多价格丰俭由人,如果唔喜欢饮茶,都有茶调配既特饮主食今次试左以茶入馔的弄堂茶熏鸡配葱油伴面,鸡肉嫩滑,调味刚刚好,同朋友好快就ko左碟鸡,另外加配既葱油面,烧葱香十足,配上樱花虾,系调味恰到好处既面食菠菜野菌米型意粉配香煎鸡胸好少食米型意粉,食落感觉系米饭同risotto 之间,唔好好似risotto咁有口感,亦唔系米饭咁软糯,有D似细个食既abc粉咁,食食下就不知不觉食晒😂,呢份意粉系比较creamy 配上嫩滑既鸡胸(当然同熏鸡有油脂既鸡唔一样),系一份好易入口既主食,不过如果鸡胸可以多少少就好啦。甜品无叫最多人食既卷蛋,试左红糖磁耙同酒酿丸子红糖磁耙一黎卖相好靓,仲热辣辣,除咗有红糖酱伴碟,仲有花生黄豆粉同乌龙茶cream cheese。配搭cream cheese第一次食,几特别,但略嫌磁耙外壳硬左少少。我好中意食酒酿丸子,呢份丸子配搭桂花雪燕,比一般既酒酿丸子口感更丰富,入口满满桂花香同淡淡既酒香,食落好舒服,但略嫌丸子淋左少少。整体而

菠菜野菌米型意粉配香煎鸡胸

甜品无叫最多人食既卷蛋,试左红糖磁耙同酒酿丸子

整体而言,主食甜品饮品质素中上,菜式虽少,但各有特色,以茶作主题既cafe比较少见,会再黎食卷蛋同饮茶特饮。
2023-08-25