2021-09-23
今日同朋友去完水上乐园玩,之后前往一早卜左期待已久既Pier 1929食三层下午茶$598for 2另加一,一入到去就有打卡signature花花长廊,周围都布满花既装饰,我地被安排对住海既sofa位置,影相位光线充足,喜欢花既朋友一定不可能错过啦! 入座后店员送2杯welcome drink比我地享受一下先,welcome drink是香槟,饮落口甜甜的,岩晒女仔饮,饮完好relax,一边欣赏维港绝美景色!三层架下午茶架都被花花包围住,最顶部有只鸟作装饰,最顶层为甜点,中层为咸点,最底层为scone及挞类,要从底层食到上层,有些指定款式可以refill,店员会推架车仔问食客会否需要refill? 服务态度非常好👍! 底层:松饼内有提子粒,配上cream及士多啤梨🍓酱一齐食十分松软;芝士焗鸡肉酥盒:芝士夹埋鸡肉软嫩,而香浓咖喱杂菜批都十分特别,外层酥皮松脆,配埋甜甜既curry味道唔错!大虾山葵沙律酱多士,大虾很鲜美,配埋多士一齐食更香口,这4款都系可以无限添加。 中层:咸点有3款,烟三文鱼酸忌廉挞黄金寻龙鱼子: 卖相系烟三文鱼卷成玫瑰花🌹形状,卖相吸引,口感肥美丰满;秋之松叶蟹沙
底层:
中层:
咸点有3款,烟三文鱼酸忌廉挞黄金寻龙鱼子: 卖相系烟三文鱼卷成玫瑰花🌹形状,卖相吸引,口感肥美丰满;秋之松叶蟹沙律墨西哥薄饼,蟹肉沙律味道鲜甜,配埋脆片pizza 口感更加香脆;蜜桃龙虾沙律奶油多士:蜜桃🍑配鲜美既三文鱼原来咁好食,底部有奶油多士更觉饱和感!Perfect match!
上层:
上层系甜点更岩我口味,尤其是冧酒朱古力软心星球:食落口好香浓既软滑朱古力味,而京都宇治抹茶蛋糕都有很浓烈芳郁既抹茶味道;镜之月柚子芝士蛋糕都好好味,柚子味很清新既感觉配埋芝士蛋糕没有油腻感!满月鲜柠檬🍋tart充满柠檬酸甜味,食落口很开胃!另外,因为中秋节将近,餐厅加了迷你白莲蓉月饼🥮作为high tea 特色!十分贴心!
之后餐厅职员问我地饮咩茶,我地就拣了杏脯桃味花茶及热情果乌龙茶,一边饮茶一边食high tea甜点十分满足!
+++++++++++++++
如果大家喜欢💕我写既食评,麻烦比个❤️鼓励一下我,我会写更多更好既食评比大家!😊