2018-04-15
星期五夜晚6时到odelice!食晚餐, 因为预先订位, 所以不用等位, 侍应好快安排我地入座卡位, 位置尚且阔落。 店内墙壁挂满画, 系幽暗灯光下都几有情调。我们点了侍应推荐的法国黑青口, 另外点了烧黑毛猪同杂锦搭丁拼盘。食物好快送到, 首先系拼盘($158)。三文鱼正常发挥; 风干牛肉同帕尔马火腿比较咸, 配上多士同浓郁牛油果酱, 算系一个开胃嘅小食。再黎系烧黑毛猪配薯蓉杂菜($188), 杂菜烧得爽口, 配上烧汁的确几好食, 藩茄仔多汁唔酸, 一咬啲汁就爆出黎。 另外个惊喜就系啲薯蓉, 并唔系全部烂蓉蓉, 有一粒粒薯仔粒, 口感非常好。主角黑毛猪香味㶶郁, 好有独特嘅味道, 就好似牛肉加猪肉味, 口感弹牙但唔烟韧。但个份量就略少, 如果一个人食都会唔够饱。最后系青口($175), 侍应向每枱都推荐依个, 唔知系要散货定真系好新鲜。依个菜系配埋幼薯条, 薯条外面好脆好热, 食每一条薯条隔离枱都会听到脆卜卜嘅声, 入面系接近空心, 入口即化, 非常好食。 青口真系好鲜嫩, 海水味浓, 无渣, 应该系bb青口, 配上藩茄洋葱加上份量多, 应该有30只, 侍应算系无推荐错。
杂锦搭丁拼盘
烧黑毛猪配薯蓉杂菜
法国黑青口
题外话/补充资料:
有啲地方需要改善, 食青口时应该要俾埋湿纸巾抹手, 如果唔系就用纸巾抹就成手海水味, 一系去厕所洗手, 非常唔方便。 加上去厕所嘅走廊有啲跣, 会容易跌倒。