2021-10-13
同朋友想食大闸餐放题. 网上做左一轮research, 最后选了利宝阁. $498 +原价加一同茶钱, 实际每位埋单$600.选了6-8pm. 准时入座. 外边有片皮鸭. 但皮完全系淋唔脆. 汤同鲍鱼一般, 无特别. 一开始每位先上一只开边冻大闸蟹. 之后开始落单, 3种选择, 清蒸, 花雕蒸, 油盐焗. 清蒸同花雕基本上系一样味, 唔觉有酒味. 油盐焗亦唔觉有咸味. 玩法系每次落单每人1只. 但佢俾我地每人2只咁落单. 上蟹速度无拖时间. 2小时最后每人食左1打.至于全晚重点, 全部蟹基本上都系无味. 蟹爪全部淋身就知唔系靓货. 本来任食就唔预佢咩顶级货, 细只亦都预左, 但完全无蟹味就真系估唔到. 所以唔需要特别分系咩煮法去做食评. 当中有一只蟹肉仲系梅嘅. 第一次食大闸蟹放题, 唔知其他放题是否一样质素. 系的话我用600蚊其实去d靓酒家食个4-500蚊蟹餐都系咁上下价钱, 但size同质素一定好佢多多声. cheap cheap地100蚊3只, 4只我都食过. 一样有蟹味, 系细只d. 但佢啲货我觉得只值100蚊8只.你问点解都食到1打? 我发现佢d蟹系一批好过一批,
你问点解都食到1打? 我发现佢d蟹系一批好过一批, 但唔好意思, 去到最尾都系好弱蟹味.