2024-12-01
朋友发现呢间位于美丽华嘅泰国餐厅做紧有小食放题嘅weekend brunch,于是我地即刻就要嚟一试,餐厅楼底高装修又靓,走高级餐厅路线,竟然有做任食实在太令人兴奋!首先食泰菜当然要叫杯棷青,餐厅细心地刻左自己餐厅名上去,棷青汁亦十分清甜可口。蟹肉海鲜羹汤我拣左蟹肉海鲜羹,入面嘅海鲜够晒足料,粒粒虾肉、八瓜鱼亦都弹牙新鲜鱼子酱红砖豆腐前菜方面有呢款红砖石腐,表皮薄薄嘅炸浆粉炸得酥脆,外脆内滑嘅口感做得不错然后就到重点放题嘅部分了,以下嘅小食全部都系可以任加:沙嗲串(牛、鸡)沙嗲汁调味有浓浓嘅棷香同花生香味,肉质亦嫩冧,最后我地食左两碟!炭烧猪颈肉沙律猪颈肉烧得香口,配底下酸酸地嘅沙律菜汁啱啱好去腻泰式手打虾饼虾饼嘅虾肉做得结实,而且炸得松脆金不换肉碎生菜包呢碟金不换肉碎炒得颇辣,相当惹味马拉盏炒椰菜主菜方面我地有炭烧手切牛肩脊,牛肩脊嘅牛香味浓,肉质亦都烧得嫩又保持到肉汁泰式咖喱虎虾球配薄饼虎虾球大粒又弹牙,反而咖喱唔会太辣,唔会掩盖虾嘅鲜味黑糖椰子雪糕欣赏呢款甜品唔会死甜,反而食到棷子原本淡淡嘅甜味,最后冻一冻返个口腔舒服晒!
蟹肉海鲜羹
鱼子酱红砖豆腐
然后就到重点放题嘅部分了,以下嘅小食全部都系可以任加:
沙嗲串(牛、鸡)
炭烧猪颈肉沙律
猪颈肉烧得香口,配底下酸酸地嘅沙律菜汁啱啱好去腻
泰式手打虾饼
虾饼嘅虾肉做得结实,而且炸得松脆
金不换肉碎生菜包
呢碟金不换肉碎炒得颇辣,相当惹味
马拉盏炒椰菜
泰式咖喱虎虾球配薄饼
虎虾球大粒又弹牙,反而咖喱唔会太辣,唔会掩盖虾嘅鲜味
黑糖椰子雪糕