宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2024-12-02 694 浏览
呢间嘅火锅放题之前已经好想去,朋友去过话好好食,屋企人去过又话好好食,所以今次趁住假期,就去试一试。我同朋友拣咗豪华松餐(每位$582),因为我喜欢食松叶蟹,而佢系日本松叶蟹。锅系酱油汤同猪骨汤,热雾传来阵阵酱香味,令人食欲大开! 猪骨汤,真材实料,有沙参、玉竹、杞子同埋红枣等,先尝一口清汤,滋补健康养生。食材方面真系好新鲜,宫崎和牛冇雪味,放落锅没有泡浮面,牛肉降雪白,肥美薄切,入口柔软而绵化,吸收咗浓厚猪骨汤,牛味加倍香浓,牛香在口腔回荡,油脂丰腴,咀嚼时沁出细腻肉汁,我哋点咗好多转。最爱嘅松叶蟹亦都点咗好多转,大只又新鲜,肥美圆润,滑不溜口,内里肉汁鲜甜,绵化口感很吸引,啖啖香稠。野菜拼盘份量都好大份,有娃娃菜、豆腐、金菇、粉丝等等,新鲜抵食。今次真系一试难忘,下次一定再去。