2019-09-10 93 浏览
大埔嘅越式餐厅比较少,最近听屋企人讲,大埔开咗新嘅越南餐厅,难得地点咁近火车站,就同屋企人去试下呢度嘅食物种类好多,而且价钱唔贵坐低就可以自己写低想食嘅食物越南菜基本嘅檬粉、米纸卷等等嘅食物都好多种类可以拣连甜品都有得拣,第一次喺越南餐厅见到有法式苹果批烧鸡肉米纸卷米纸卷包满左鸡肉、檬粉同蔬菜,味道比较清新店员推介我哋用海鲜酱,但我贪得意,用左捞檬嘅酱汁,相比之下,用捞檬汁个纸卷会湿润少少,更易入口,两款酱各有特色越式扎肉捞檬唔想食太浓味,所以拣左个清新D嘅檬粉扎肉份量十足檬粉比较爽口,同样份量十足,所以食得好饱檬粉汁味道较清淡,唔会太咸至尊汤河呢个河粉好足料,有牛丸、牛腩、生牛肉同扎肉汤底好香,河粉唔会太淋,而且价钱唔贵又咁多野食,真心觉得好抵香茅牛肉捞檬呢个檬粉相对较浓味,捞檬有炸蒜、蔬菜等,加上牛肉份量十足,同样好抵食法式苹果批原来呢款苹果批似系酥皮炸脆,再加上少少苹果馅,系食完咸食之后一个最佳选择呢度嘅饭面类都包埋饮品,有一般奶茶咖啡、豆浆等可以拣呢餐饭份量足,味道又唔错,系一餐好抵食嘅越南菜
呢度嘅食物种类好多,而且价钱唔贵

坐低就可以自己写低想食嘅食物
越南菜基本嘅檬粉、米纸卷等等嘅食物都好多种类可以拣

甜品都有得拣,第一次喺越南餐厅见到有法式苹果批

烧鸡肉米纸卷
米纸卷包满左鸡肉、檬粉同蔬菜,味道比较清新

越式扎肉捞檬
唔想食太浓味,所以拣左个清新D嘅檬粉

扎肉份量十足

檬粉比较爽口,同样份量十足,所以食得好饱
檬粉汁味道较清淡,唔会太咸

至尊汤河
呢个河粉好足料,有牛丸、牛腩、生牛肉同扎肉

香茅牛肉捞檬

法式苹果批

呢度嘅饭面类都包埋饮品,有一般奶茶咖啡、豆浆等可以拣
呢餐饭份量足,味道又唔错,系一餐好抵食嘅越南菜