2024-06-12
铜锣湾同尖沙咀都有分店既泰菜 每碟份量十足 今次先挑战巨型火山排骨 见到其他招牌菜 例如火焰烧鸡 咖哩三重奏都受欢迎🤤🍖火山排骨 $228只有一个size 就系直接黎泰国夜市既XXL版 几震撼🤯 排骨肉整体几软熟 唔算韧同干柴 仲食到有少少骨胶原感觉 配埋酸酸辣辣既酱汁够晒清新开胃 自问做唔到大胃王 有一大班人share就岩岩好🦐黄咖哩炒大头虾 $268另一座由大头虾堆积而成既火山 大头虾开边后经过煎炸 大虾头保留唔少橙红色既虾膏😍 虾肉亦肥美爽弹 黄咖哩厚身浓郁 夹杂蛋丝质感滑溜 捞饭捞面一流🦐大头虾冬荫公汤 $128呢个细size够分五六碗汤 几个人share都ok 味道超劲酸辣 香料同椰香味道都突出 够晒重口味!😈 仲有大头虾同菇等等配料🍝泰式蛋包炒金边粉 $118pad thai被蛋网覆盖住 造型几有特色 面头系肉质较普通既大虾 金边粉口感炒得干身香口 带微微焦香 如果酱汁湿润返d会更容易入口同惹味~以上份量两三个人食真系好饱好饱 整体水平都平均 最后当然饮返杯珍多冰 唔会太甜岩岩好😋
🍖火山排骨 $228
🦐黄咖哩炒大头虾 $268