2024-09-13 1005 浏览
今日去咗自家制韩国刀削面试食午餐,点咗花甲刀削面套餐。套餐睇落都几丰富,有花甲、刀削面、泡菜同埋饺子。蚬嘅数量确实唔少,大概有廿几只,饺子系巨型饺子,入面有好多肉,食落去有啲饱肚感。不过,成个餐嘅味道唔算太理想,汤底好咸,饮多两啖就觉得有啲顶唔顺,可能会令部份食客觉得味道太重。至于面嘅部分,唔算太出色,食落去只系一般,冇特别弹牙或者有嚼劲。而且汤嘅咸味仲掩盖咗面嘅本身味道,令整体口感打咗啲折扣。泡菜就比较正常,冇太大惊喜,但胜在清新,可以减少食汤面𠮶阵嘅油腻感。总体嚟讲,呢个花甲刀削面套餐份量确实足够,想食饱肚系无问题,但味道方面就有改进空间。如果你唔怕重口味,呢个餐可能啱你,但对于偏向清淡嘅食客,就未必系最理想嘅选择。