2023-08-29 183 浏览
今日11点去排队食山本家,食第一转,排半小时可入座, 先来左天妇罗虾,皮厚,够热,但天妇罗汁无味无萝卜溶,不正宗。 然后来乌冬,听讲是手打的,我是专程过来一试,在openrice 见到差评较多,但都想比次机会,话晒咩百年老店,又有朋友话好食。好啦,入返正题,叫左亲子味增乌冬, 一夹入去, 完全无一条乌冬系长过2cm 嘅 ,成碗都系碎乌冬,同痴埋一旧旧嘅乌冬,完美演绎左猫砂沾湿左成结块嘅形状。口感好粉好硬,成碗乌冬众多小结块我真系第一次食,唔好话日本店,去茶记食最多痴埋一旧但会搞得散开。亦都唔会成碗无数小结块咁啦! 个鸡肉,雪藏味劲重,好硬好鞋,我好后悔一早来排队食,亦唔知点解佢会成为排队店。另一碗咖哩牛肉乌冬,得2.5块牛肉,汤底味道正常,是乌冬结块混合乌冬面条,比我果碗正常返少少,但绝对唔系一间日本百年老店应有嘅品质啰!如果我唔系11:30就入去食,我会觉得自己食紧人地食剩嘅乌冬碎!而个炸豆腐, 咩事,果pat 酱完全唔知咩来,豆腐无味,又系唔知自己食紧咩…个炸菇算是正常但唔驶咁样排队食啦!

个炸菇算是正常但唔驶咁样排队食啦!
亲子乌冬味增汤
炸豆腐