2023-03-14 137 浏览
元朗地铺好多唔同嘅商店,唯独是天涧居酒屋以日式木材风格做设计,亦配以竹筒流水装置,让我置身于日本庭院里。一入到去设计雅致,具私人空间,可以选择和朋友举杯谈欢或是促膝详谈也是好好嘅选择。亦见到店内设计具心思,好多橙黄色嘅枫叶🍁作装饰,令人赏心悦目。今日lunch time 点左2个午市套餐及2个小食,午市套餐包左沙律、前菜、汤、茶碗蒸及时令水果,未食到觉得今餐好满足。🐟特上刺身盛配寿司饭 $288店员好细心讲解刺身盘有牡丹虾,拖罗、海胆、金目鲷、深海池鱼、平目鱼,全部都好新鲜,连平时唔中意鱼嘅我,今次食几意外👍 刺身都系厚切,食落去好rich,推介,并配上牛蒡酱腌萝卜冬菇饭,酸酸甜甜,可以中和鱼油满口嘅味道👍🍣寿司12贯御饍 $228心思之作,带子、三文鱼、吞拿鱼、鳗鱼、油甘鱼…..所有系赤醋饭,咸咸酸酸好平均。而且每件鱼生及饭嘅比例好好,一口一啖,好满足。最令人惊喜系,疑似芝士蛋糕,原来系江户前玉子烧,食落去软软绵绵,似足蛋糕咁,好好食!🦪海胆酱烧广岛蚝4本 $98酱汁甜甜地,蚝鲜嫩多汁,加上有配菜系底,唔会觉得腻,个汁同蚝出奇地夹。🍥七色彩虹卷 $128内有不同得鱼生内包有牛油果,

🐟特上刺身盛配寿司饭 $288

🍣寿司12贯御饍 $228

🦪海胆酱烧广岛蚝4本 $98

🍥七色彩虹卷 $128
内有不同得鱼生内包有牛油果,一开始都好怕饭加牛油果会好滞,点之一件又一件,系因为鱼生切得好适中,配上刚熟的牛油果,口感不错。

总结:#元朗#高质的#居酒屋,同朋友想食好野,性价比高,饱足感十足❤️ 推介