2024-06-17
呢间餐厅以中菜为主打,亦配有少许西餐元素。我哋今次试咗几款特色菜式,首先系蛋沙律牛角酥,酥皮香脆,内馅蛋沙律滑溜溜,好有惊喜。跟住意大利黑醋猪扒,猪扒煎得金黄香脆,再配上酸酸甜甜嘅黑醋酱汁,味道层次丰富,真系好惹味。另外仲有尖椒回锅炒腩片,猪腩片肥瘦适中,炒得香口入味,加上尖椒嘅微辣,食落去好开胃。最后一定要介绍嘅系蒜香海班头腩蒸饭,海班头腩鲜美嫩滑,配上蒜香调味,再铺喺热辣辣o既荷叶蒸饭上,真系一流。汤品方面,我哋试咗虫草花红棘杞子炖鸡汤,同姬松茸螺片炖赤肉汤,两款汤都好滋润,材料丰富,汤底清甜,绝对系养生之选。饮品方面,咸柠七清爽解渴,奶茶红豆冰甜而不腻,好适合夏天饮。听讲主理既师传曾经系日本富丽华做左好年,系多间米芝莲酒店、大型连锁酒楼做主管。餐厅是自家制点心,均是手作,现场即点即做。我地今次晚市就无食点心,下次一于饮早茶试下先😋