2022-09-15
今晚同妈咪出街食饭,好耐无同佢撑枱脚喇,佢话想试吓印度菜🇮🇳但又唔想去重庆大厦,咁刁钻?好,上嚟揾吓有无其他餐厅先。最后拣咗尖沙咀Carat,见佢中环都有分店,应该都几受欢迎。一入到去,佢哋嘅员工就好亲切咁欢迎我哋。坐低咗就问我哋要唔要杯柠檬水🍋,最后仲好识做,俾咗杯暖嘅我妈咪。餐厅设计好有心思,走优雅路线,灯光昏暗,气氛浪漫,宽敞阔落,啲凳都好高贵舒适,颜色用心配搭。餐厅有室外座,设计好似一个花园咁,休闲舒适。餐厅食物选择繁多,我同妈咪拣到好耐先决定到食咩。员工十分殷勤咁招呼我哋,不时都会行埋嚟问吓我哋有咩需要同啲食物啱唔啱口味,哩种咁优质嘅服务真系好耐无感受过。1️⃣ 新德里怀旧三式小食拼盘 $128 🧆三款小食为乳酪扁豆蓉脆饼、脆炸小扁豆饼同印度特色鹰嘴豆空心脆,真系一次满足晒三个愿望!第一次食印度小食,大开眼界,感觉好新奇。摆盘十分精美,脆饼上面加上唔同馅料,例如扁豆蓉、鹰嘴豆、乳酪、罗望子酱等,另外亦洒上印度脆面,口感丰富,味道酸酸甜甜,好适合作为开胃菜。2️⃣ 印度果亚椰香咖哩龙脷鱼柳 $138 🐟果亚系印度西面沿海的一个邦,所以海鲜菜式出名。咖哩口感creamy,香甜带微辣,中间
1️⃣ 新德里怀旧三式小食拼盘 $128 🧆
2️⃣ 印度果亚椰香咖哩龙脷鱼柳 $138 🐟
果亚系印度西面沿海的一个邦,所以海鲜菜式出名。咖哩口感creamy,香甜带微辣,中间散发住淡淡嘅椰香味。鱼柳肉嫩,甜甜哋,好香口。
3️⃣ 皇室烤饼 $48 🫓
叫嚟配咖哩一齐食,正!烤饼酥香烟靭,上面配有番红花、翠粟籽同杏仁,味道口感更添层次。份量足够两人享用。
4️⃣ 芒果酸乳酪 $68
✨去到印度餐厅必点饮品✨。一饮感动🥹,口感浓稠厚滑,🥭芒果味道极浓郁,香甜清新,真材实料。加入香浓乳酪后,酸酸甜甜,开胃美味。
天气凉返少少,一定会再去光顾。好想坐室外感受吓,chill out一吓。