2023-09-03 931 浏览
每次经过围方都见到家上海排满晒人,有时早咗放工就早啲去拎位,等咗差唔多一个钟先可以入座。因为夜晚食,唔想饮茶令到夜晚瞓唔着觉,所以就问可唔可以转饮水,但水都要照收茶钱。我哋两个人叫咗上海担担面、银丝卷、金牌小笼包、蜜汁脆鳝同荔枝虾球。担担面花生味浓郁,面嘅软硬度适中,同时可以挂汤,不过由于汤底比较浓,食咗几啖就好快滞。银丝卷皮脆,但系入边嘅馅包得唔够好,做唔到一层一层嘅效果,会见到有一半系可以做到层次,有一半系普通好似馒头咁。金牌小笼包味道同鼎泰丰味道相若,但系佢嘅小笼包皮比较口,口感冇鼎泰丰咁好食。蜜汁脆膳反而系令我最有惊喜嘅一碟𩠌,虽然$98得细细碟,但鳝炸到脆口,配埋甜酸汁,非常惹味开胃。荔枝虾球系大围店特有小菜,外型特别,仲有新鲜薄荷叶扮树叶,食落虾肉单㗎,不过味道就略为普通。