近排疫情关系,出街食野都想去支持返D良心小店,今次就去到湾仔呢间刀削面店。有别于其他牛肉面/其他地方所见嘅刀削面,呢个面竟然系人手每条即叫即削,未食都已经觉得手软。究竟点解店舖老板坚持著呢个匠心呢?老板以前就系点心师傅,后来谂住移民美国,就希望将佢自己最爱嘅刀削面带去美国,于是就花咗一年学艺。但天意弄人,当地嘅移民政策改变,迫于无奈之下喺湾仔设立首间面店。店内面条由新鲜高低筋面粉混合而成,再加入冰水搅拌面团,经揉面/醒面后就等到食客落单时,抱著至少两至三kg嘅白面团,用「磨打手」再削成厚薄均匀嘅面条。辛苦就必然嘅,但就储咗一班熟客,竟在疫市扩张,老板之前响传媒访问中讲到「钟意就得啦!」除咗刀削面出哂名之外,𩠌菜都不容忽略。见到个餐牌好似睇紧报纸咁,有超多麻辣/口水/红油口味嘅肉类。又有正常嘅汤面,仲有热/冷拌面。当日去咗湾仔分店,其实中环/铜锣湾都有分店,而环境都比较狭窄,lunch hour都系外卖算lu。 猪软骨热拌刀削面$60(+10加𩠌-猪脷) 份量唔好以为就系得睇到咁多,其实底下仲有一大浸,加上佢面条又粗又长又具有嚼头,饱到反艇。 我就叫咗热拌面,如果系冷拌面就会煮完即刻放入

猪软骨热拌刀削面$60(+10加𩠌-猪脷)

热拌刀削面(双拼)

我就叫咗热拌面,如果系冷拌面就会煮完即刻放入冰水中。份量多就头先都讲咗,面条比牛肉面𠮶只更加烟韧,完全冇expect过,配上拌酱,又别有风味。

每白即刨刀削面

热面嘅拌酱统一为担担酱。担担酱大家咪以为系担担面𠮶只啦,呢个就完全唔系𠮶回事啦。网上有人话似豆办酱,我就觉得似系又甜又辣嘅蕃茄肉酱。佢有猪肉/香辣嘅元素,基本酱油调味亦都足够,但又唔似平时上海饭馆/超市李X记𠮶只,总之就奇奇怪怪唔识点解释。

猪软骨

猪软骨起码有四五旧,话明猪软骨,中间嘅骨应该系咬得开/爽脆,甚至有D腍到变成「胶质」。但呢个就系硬骨,就算咬得开都唔想吞落肚嘅感觉,而肉质见到都系偏干。

猪脷

猪脷就我见响出面街小见先叫嘅,可以当系一D cold cut咁食。中间系粉嫩嘅,食落软身爽弹,但就有少少酥味。我今次叫呢两个𩠌,两个𩠌都好麻麻,加上呢个不知名嘅酱汁,成餐真正令我回味嘅就只系面条。但我都值得推介呢间小店,由其系传统「刀」削面呢家野真系用钱都买唔到。但𩠌菜建议唔好叫呢两项。
热拌刀削面(双拼)
每白即刨刀削面
  • 刀削面