2023-07-09
瑞士咖啡室可以话系开创先河,以瑞士鸡翼或鸡髀做主打的茶餐厅。其实都至少5年无黎,咁岩经过望到,不如怀缅下回忆。入到去见得到岁月的痕迹,睇番Menu都系𠴱几款,独有的感冒餐仲存在。我都系惯常拣鸡髀常餐,但原来而家可以㨂杂菜汤,而多士亦由普通方包转左丹麦多士。茶餐厅其中一个特色就系快,唔够十分钟就上枱。首先试杂菜汤底,系正常罗宋汤的味道,相对咸左少少,但都好多杂菜,唔洗加钱系几抵食。之后炒蛋保留到蛋汁,不过唔算滑。丹麦多士加牛油依旧咁邪恶。最后就试主角瑞士味鸡肶,食完觉得佢系用小食部卤水鸡髀式做法,长期滚住,所以够入味,不过瑞士汁甜味唔够。但系呢个造法就会令鸡肉比较鞋,好彩未去到「霉」,耐家唔算咸。整体黎讲,常餐份量好足,食物质素唔错,系附近偶然都可以一试。