2018-08-16
人愈大时间好似愈唔见使,婚后生活愈见忙碌, 生日真系一个非常好嘅藉口同朋友见面聚餐。姐妹介绍一间位于长沙湾嘅葡国餐厅,有得试新嘢当然GOGOGO啦~荔枝角长沙湾地区工厂林立,其实有唔少卧虎藏龙嘅餐厅,呢间舖算系内街,MTR行过嚟要近10分钟,夜晚街灯微弱下,门口又系开黄灯好易行过龙。舖头细细应该都坐到二三十人,木色装璜好WARM嘅感觉2个女仔食得唔多,SHARE食试多啲嘢﹗先来忌廉汤+蒜蓉包不得不赞职员相当殷勤,KEEP住换碟又主动俾公用餐具&碗我地分汤,抵赞﹗心思思样样想试,最好当然系叫小食拚盆啦﹗小食拚盆 $98无晒洋葱转埋做鱿鱼,仲好,其实我唔食炸洋葱架哈哈哈#马介休 唔会太咸好好食呀勾起喺澳门嘅回忆朋友知我钟意食葡式烧乳猪,BOOK位时已经ORDER定,SO SWEET~葡式烧乳猪 $172可能期望太高有少少落差,肉好入味汁都唔错,不过皮就相当难咬……另一款主菜叫份意粉SHARE﹗卡邦尼意粉 $98又点会估到葡国餐厅嘅卡邦尼咁好食呀﹗平时通常系烟肉,呢度转用类似莎乐美肠,捞埋鸡强同意粉汁,够晒浓郁沾晒喺意粉上,正呀﹗
2个女仔食得唔多,SHARE食试多啲嘢﹗先来忌廉汤+蒜蓉包
心思思样样想试,最好当然系叫小食拚盆啦﹗
小食拚盆 $98
葡式烧乳猪 $172