平时返工都会经过大角咀呢间海湾茶居 ,餐厅环境宽敞,落地透明玻璃旁边设有好多卡位,一边叹茶一边欣赏下街景,比起传统酒楼,多咗一份雅致舒适,趁住放假约埋朋友去试下佢哋嘅下午茶。点心有好多款式,即制即蒸,全日免收加一,咁就可以嗌多几个点心啦 。一人鸳鸯蒸饭铺满鲜虾,鱼肉的米饭,放喺铺咗荷叶嘅蒸笼里面,光睇卖相已经好吸引呀, 虾,鱼肉都好鲜甜,配合埋饭食一流 。潮州粉果晶莹嘅粉皮包住好多马蹄,肉碎,食落好清新。煎酿茄子茄子新鲜炸起,圆润、饱满、有光泽,沾上豉汁, 好惹味。 牛肉烧卖牛肉好鲜嫩,咬落仲好弹牙,比起酒楼嘅牛肉球好食得多。鲜竹卷热辣辣腐皮包住丰富嘅馅料,味道鲜甜。最后仲嗌咗我最钟意食嘅双皮奶,桂花糕,糖不甩,可能系因为即叫即蒸嘅关系啦, 所有甜品都好好食, 糖不甩仲超弹牙。

一人鸳鸯蒸饭
潮州粉果
晶莹嘅粉皮包住好多马蹄,肉碎,食落好清新。

煎酿茄子
茄子新鲜炸起,圆润、饱满、有光泽,沾上豉汁, 好惹味。
牛肉烧卖
牛肉好鲜嫩,咬落仲好弹牙,比起酒楼嘅牛肉球好食得多。
鲜竹卷
热辣辣腐皮包住丰富嘅馅料,味道鲜甜。