2024-02-01 415 浏览
🎼伤心太平洋,梦醒时份,一千个伤心的理由⋯喺店内播一首一首的台湾老歌,伴随台湾的美食,真系别有一番滋味。餐厅嘅位置位于渡船街,门口挂上日式灯笼🏮🏮,都好容易揾到。 因为睇过报道,依间餐厅系台湾嘅老细开,期待食到真正嘅台湾风味。如果喜欢饮酒嘅朋友,可以点$188 任饮优惠,慢慢食住台湾小食,啤啤佢🤝🍻因为佢真系有好多款佐酒小食,真系可以饮到不醉无归。同朋友拣啲平时喺台湾菜嘅舖头,未必咁常见嘅嘢食。我哋先叫咗开胃的✨台南姜汁蕃茄,第一次食到咁嘅配搭,浓浓嘅姜汁,带出蕃茄嘅鲜味。✨黑轮,系其中一款台湾嘅小食,几弹牙,平时食其他台湾餐厅,都好少见到,佐酒一流。✨厚切牛腱,有少少麻辣嘅口感,加上卤水汁嘅味道,腌得几入味。✨黑松露牛舌卤肉饭,几有惊喜,份量几适合女仔,将有黑松露嘅流心蛋同牛舌搅匀,好入味,值得推介。另一款我嘅最爱系,✨磁烤大肠包小肠,佢有辣辣嘅酸菜拌碟,两款大肠和小肠,烤得恰到好处,食落好有台湾风味。🌟酱烧牛仔骨,本身佢有唔同类型嘅台式烧烤,我就拣咗其中一款,几香浓惹味✨台式饮品方面,叫咗柠檬冬瓜茶,古早味冬瓜茶,同埋古早味红茶。最爱柠檬冬瓜茶,浓浓酸酸嘅柠檬汁同同冬瓜茶嘅甜味结合

台南姜汁蕃茄

黑轮

厚切牛腱

黑松露牛舌卤肉饭

酱烧牛仔骨

✨台式饮品方面,叫咗柠檬冬瓜茶,古早味冬瓜茶,同埋古早味红茶。最爱柠檬冬瓜茶,浓浓酸酸嘅柠檬汁同同冬瓜茶嘅甜味结合,十分开胃消腻🤤

柠檬冬瓜茶

今次冇试到和牛臭豆腐,咁有特色嘅fusion 菜,要留返下次再试啦。

如果同小朋友嚟,可以试佢哋唔同款嘅便当,仲有梅子地瓜球,应该系小朋友必食。

🍽️ 台北人 @taipeiizakaya
📍佐敦文苑街31号文辉楼地舖
📞5527 1341

#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相机食先 #手机食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #台北人#佐敦#柯士甸站#佐敦美食 #台湾菜 #任饮#黑松露牛舌卤肉饭#台南姜汁蕃茄#黑轮#柠檬冬瓜茶
2024-02-01
台南姜汁蕃茄