2023-05-28 95 浏览
喺佐敦除咗有唔少老字号餐厅之外,亦都有一啲系新式嘅餐厅,而且占咗佐敦里面非常少数。🤭就好似日式铁板烧咁样基本上只有极少数喺佐敦存在,而龙亭就系一间包装得有神秘感嘅餐厅,喺外面基本上睇唔到里面嘅环境,到一打开门就会感觉到瞬间嘅日式气氛, 而呢一度主力推介嘅都系厨师发办铁板烧,不过有某几款主食系可以自己拣😎入门厨师发板套餐(五道菜)🥢首先未正式入主题之前就要清一清下味蕾,🥗沙律底部就有浓郁嘅黑醋,酸酸甜甜,就要同山菜一齐捞匀,面头嘅菠萝同埋蕃茄仔都系好清甜爆汁🥗铁板海鲜两品— 🐟海鲜部份就有当日几款海鲜选择,而我个人就比较钟意鲍鱼同埋白鳝,呢两款都系有淡而香嘅味道, 系烧嘅过程亦都系非常赏心悦目。 🐟南非孔雀鲍鱼配上烧蒜蓉,为本身淡淡地味嘅鲍鱼额外加分,而鲍鱼本身肉质亦都好爽,如果再配上旁边嘅七味粉,咁就更有多层次嘅感觉🐟至于白鳝嘅个头亦都唔细,🐟厚身嘅肉质更有弹牙嘅感觉,同鳗鱼嘅质感完全系相反,🐟而且烧到鱼皮脆一脆更加香同埋滋味。 最特别嘅就系有蝶豆花泡泡,可以将海鲜嘅味道变得更加清香,自家制嘅确系零舍不同🐟铁板肉类一品— 🐷宫城县厚切黑豚扒, 至于肉类,同样都有几款选择,基本上都系有牛

入门厨师发板套餐(五道菜)🥢

黑醋沙律

铁板海鲜两品

铁板肉类一品— 🐷宫城县厚切黑豚扒, 至于肉类,同样都有几款选择,基本上都系有牛有猪,🐷不过猪嘅烹调技术含量就稍为高啲,而且佢哋都选用左宫城县嘅黑豚,质素更有保证。🐷原块嘅猪扒系烧嘅时候渗出阵阵嘅肉香。 🐷肉质同样都系极鲜嫩,接近全熟嘅状态,依然保持到内里水润有光泽,旁边就有辣菜汁,吊出鲜甜味🐷
宫城县厚切黑豚扒

食完呢两度菜之后仲有海鲜炒饭,🍚炒嘅过程亦都系充满左色香味,同港式炒饭唔同嘅就系虽然都系粒粒分明,🍚但粒粒金黄色格外吸引🍚
海鲜炒饭

食住铁板烧,🍶当然唔少得日本嘅sake , 通常都分咗几种,有啲就比较醇,🍶有啲就系爽。 但有一款就相对啱晒钟意重米味嘅酒客,就系呢支浊酒。 🍶未摇之前就会见到清楚嘅两层分别就系清酒同埋纯米,🍶摇均咗之后饮落去浓郁得来又清新,瞬间就可以化解晒头先食完嘅烧烤,🍶准备下一道美食。层次感好明显系由清去到最后𠮶几啖就会系极度浓郁嘅米酒感觉🍶
浊酒

至于甜品方面,就选择咗豆腐雪糕,🍨自家制嘅豆腐雪糕个Texture好特别, 🍨入口系半溶状态,仲有些少黏黏糯糯嘅感觉,非常特别,🍨而面头放咗爆珠,同豆腐嘅清新,非常欣赏呢个独一无二嘅甜品🍨
豆腐雪糕

龙亭 (佐敦)