2024-02-01 61 浏览
今日同朋友嚟到佐敦食铁板烧,呢间餐厅位于庙街附近,佢个门口几隐蔽,要拉开先见到,平时行过都唔觉眼有间餐厅~ 我哋拣咗最平𠮶两个铁板烧套餐,分别系588 五道菜同埋788 七道菜~ 其实两个主要分别在于788多咗一个前菜同埋炒饭多咗蟹籽喺上面~ 首先系前菜,柚子醋配烟三文鱼沙律+龙珠果,柚子醋预先洒满系蔬菜入边,所以唔会话唔够柚子醋,另外令我哋惊喜嘅系龙珠果,因为我哋都系第一次食,估唔到个味道系咁清新带点微酸,几好食!我哋拣咗四款海鲜嚟食~全部都有蝶豆花泡泡喺旁边,店员解释系用嚟提升海鲜嘅鲜味同埋咸味😚1. 意大利翠玉瓜配黑松露酱鲜带子带子弹牙新鲜,配合爽脆嘅翠玉瓜,面上仲有黑松露,味道好夹,店员细心咁提示我哋最好切成一小块一小块咁食😚2. 秘制蒜蓉酱配鲍鱼鲍鱼口感扎实,食落弹牙有咬口,蒜蓉味非常浓郁,面上铺满炸蒜~ 可以点上旁边嘅蝶豆花泡泡,令味道更清新鲜甜。3. 虎虾虎虾肉质鲜甜弹牙,带微甜,配合咗自家制虾头虾膏酱,好味😍4. 牛油扇贝 牛油嘅香气渗入左扇贝入面,而扇贝都几新鲜~ 铁板肉 我地叫左一个牛同埋一个鸡 牛柳粒叫左五成熟 咬落juicy 口中充满牛肉汁 旁边有炸蒜片 可以点

柚子醋配烟三文鱼沙律&龙珠果
1. 意大利翠玉瓜配黑松露酱鲜带子
意大利翠玉瓜配黑松露酱鲜带子黑松露&秘制蒜蓉酱配鲍鱼
2. 秘制蒜蓉酱配鲍鱼

3. 虎虾
虎虾肉质鲜甜弹牙,带微甜,配合咗自家制虾头虾膏酱,好味😍
虎虾
4. 牛油扇贝
牛油嘅香气渗入左扇贝入面,而扇贝都几新鲜~
牛油扇贝
铁板肉 我地叫左一个牛同埋一个鸡 牛柳粒叫左五成熟 咬落juicy 口中充满牛肉汁 旁边有炸蒜片 可以点上自家制嘅wasabi 食(呢个wasabi 系自家磨嘅山葵)另外仲有竹炭盐 都系可以配牛柳粒一齐食 个人觉得最夹系wasabi 同出面食嘅对比冇咁攻鼻 而且两样野好match😚

澳洲牛柳粒

鸡就烧到鸡皮香脆 鸡肉嫩滑 而最惊喜系佢个辣菜汁 带点微辣 应该系自家制 出面未食过呢个味道 食完会上瘾 👅 同鸡好夹 如果用黎送饭都正🤭
煎鸡扒配自家制辣菜汁

兰王鸡蛋配松露同埋鱼子酱
兰王鸡蛋个蛋黄系橙黄色出名蛋味好浓郁 如果呢个加白饭应该好正!
最后系甜品 有紫薯雪糕同埋柚子雪笆 两个都有爆珠红豆 里面系咬落去系红豆沙 个人觉得紫薯雪糕同埋爆珠红豆夹d ~ 柚子雪笆好fresh 里面仲有柚子肉tim😚
紫薯雪糕
柚子雪笆

海鲜炒饭
带点饭焦香,有虾同埋鱼籽~
炒饭
昆布豆腐汤
好暖胃 同埋饮落几舒服~
2024-01-25
柚子醋配烟三文鱼沙律&龙珠果