2015-03-09
咁岩系佐敦做完d野,夜晚又约左人系尖沙咀,行过见到依度有间仙迹岩分店,仲要系楼上舖,见到下午茶几吸引,于是上左去。行上去既楼梯舖左草皮,外墙粉红色,成个环境感觉都好fresh。舖外转个弯仲有个几干净企理既厕所,仲有埋洁厕香氛,真系加分。我去完洗手间之后入到舖头,都有唔少上班族,学生坐紧系度。好在唔系太旺场,我简左沙发卡位坐,好舒服。系落完单之后就听住店内播住好代表到台湾既周杰伦既歌曲。再问埋店员免费wifi既密码,之后就好relax咁边听歌边用ipad边等食。野饮好快就送到台上,我因为有几声咳,所以无叫冻饮,叫左热既珍珠奶茶。我最钟意佢地用座热左既茶壶装住奶茶,将珍珠放茶杯,店员放低后会装满半只杯左右,为免倒太多,饮得慢就好快冻哂。我先饮一啖香滑既奶茶,再用匙羹笔左几粒弹牙微甜既珍珠,依种感觉系冻珍奶取代唔到,因为热既奶茶更香。隔左无耐,店员将肉燥米线放低,我已经即刻闻到香味。我一望碗米线,好惊喜,因为佢比起图片多左好多我钟意既配料,例如昆布,粟米,椰菜。好多时都系实物差过图,但今次喜出望外。而且份量同味道都十分好,我仲食到有少少太饱。食饱之后因为想kill time,我继续慢慢饮奶茶
隔左无耐,店员将肉燥米线放低,我已经即刻闻到香味。我一望碗米线,好惊喜,因为佢比起图片多左好多我钟意既配料,例如昆布,粟米,椰菜。好多时都系实物差过图,但今次喜出望外。而且份量同味道都十分好,我仲食到有少少太饱。食饱之后因为想kill time,我继续慢慢饮奶茶,慢慢上网,都无人赶我俾面色我睇。
整体黎讲真系好好,环境舒适,店员亲切,食物饮品都好,下午茶特别抵食。下次有机会会同朋友去,仲可以试下佢地既甜品。