餐厅: 緻素坊
资讯:

屋企人本身好少提早book枱食饭,都系视乎当日胃口而去决定。由于之前已经同妈妈食左比较油腻嘅日式烧肉,所以当晚拣左致素坊嘅新派素食,听闻好难得Walk-in有位,超幸运❤️-🍴粟米豆腐羹本身想试玛卡汤,但无晒,改试粟米羹。浓稠度刚好,豆腐软滑唔零散,但粟米疑似罐头粟米,整体偏甜,略为有点失色。-🍴致素坊片皮鸭呢度嘅片皮鸭系必食推介,我地梗系叫黎试下!配菜有胡萝卜、青瓜、甜椒同哈蜜瓜,色彩同选择上都好吸引;而素鸭皮素鸭肉,一脆一Juicy,素鸭皮中间仲夹住啲辣椒片带微微辣度,提升香味。以薄身饼皮包起所有配料,加上适量嘅汁酱,唔止层次丰富,整体又fresh又香口,真系一试番寻味!-🍴有机薯淮山浸时蔬蕃薯有黄心番薯同紫心蕃薯,软但唔烂,洽到好处,加上爽口嘅淮山,仲有黑木耳同白菜,唔同颜色嘅蔬菜齐集,好有营养,味道清雅。-🍴川式担担淮山面呢个担担面一上枱已经闻到佢嘅辣味同花生香味,面头有少许素肉、花生同芝麻。面条唔烂有口感,味道浓郁,辣得过瘾,但对于食唔到辣嘅我就需要饮多啖茶,面条唔烂有口感,有出乎意料之外嘅惊喜⋯-整体评价偏高嘅一餐,色香味俱全,高质新派素食,营养丰富,价钱相宜,会推介比朋友👍
🍴粟米豆腐羹
粟米豆腐羹

🍴致素坊片皮鸭
呢度嘅片皮鸭系必食推介,我地梗系叫黎试下!
致素坊片皮鸭

🍴有机薯淮山浸时蔬
有机薯淮山浸时蔬

🍴川式担担淮山面
川式担担淮山面

整体评价偏高嘅一餐,色香味俱全,高质新派素食,营养丰富,价钱相宜,会推介比朋友👍🏼
2023-01-21
庆祝纪念