2024-06-25
今日返中学探望老师,发现学校附近有一间新开嘅墨西哥餐厅 Verde MAR。餐厅采用落地玻璃,自然光线非常充足。另外放满好多植物,尤其是系仙人掌。天花板亦挂左墨色特式玩偶,整个环境非常舒适放松。- Signature Fried Chicken 炸鸡非常香口,外皮好香脆,不过入面肉质有少少干身🧐- Avocado Fries顾名思义炸粉入面系牛油果,炸粉整到好薄,健康之余又可以过下口瘾。- Hanger Steak Taco Taco馅料选择非常多,最后我拣咗腹肉牛扒,再配搭上蕃茄、芝士同牛油果酱食落非常丰富,调味亦啱啱好。另外我喺餐牌上得知原来脆身taco并唔系墨西哥传统菜式,我自己都觉得软身taco好食啲👍🏻- Slow Cooked Beef Cheek Barbacoa 牛面肉慢煮之后肉质非常软稔,另外仲有三片墨西哥薄饼。呢道菜无过多嘅调味,只有牛肉嘅原汁原味,汤亦充满牛肉嘅鲜味,加埋生洋葱、青柠同香草,味道会提升另一个层次🔝- Sangria 除咗墨西哥菜之外,餐厅都有少少西班牙嘅元素,就系churro同Sangria,我哋叫咗Sangria,水果同红酒完美融合,味道清新香甜
- Signature Fried Chicken
炸鸡非常香口,外皮好香脆,不过入面肉质有少少干身🧐
- Avocado Fries
- Hanger Steak Taco
除咗墨西哥菜之外,餐厅都有少少西班牙嘅元素,就系churro同Sangria,我哋叫咗Sangria,水果同红酒完美融合,味道清新香甜。
总括而言,taco好好食,我哋试咗两款关于牛油果嘅菜式,味道都几惊艳,等我下次再试吓其他牛油果嘅菜式!