2024-08-11
今日同朋友去旺角睇戏行街做运动,跟住同朋友去享受吃晚餐,我朋友提议我去力天冰室吃,佢话力天冰室嘅晚餐系有好多嘅选择,间冰室位于何文田窝打老道73号地下D舖,港铁旺角东站C2出口,行十分钟就到。冰室内环境宽敞舒适,地方整洁光猛,枱凳摆设整齐,尤其是卡位令人坐得舒服,店员有礼貌服务态度好,来这里食真不错。冰室餐牌食物款式选择好多,有早餐、午餐、晚餐、常餐、开心下午茶、小食类、特色小食、三文治/多士、汤面类、中式小菜、中式炒粉面、经典铁板、西式烩饭、饮品、特饮,真系令人口感丰富,尤其是中式小菜系好抵食,有成37个中式小菜选择,奉送埋白饭及中汤或红汤,加少少钱可以叫埋饮品,而小菜嘅价钱又唔贵,我朋友就选咗(5)麻辣尖椒炒咸肉,仲拣咗红汤即系罗宋汤和怀旧红豆冰特饮,我再睇清楚原来晚餐亦都好抵食,有西式嘅食品,我就叫咗(F)T骨牛扒拼吉列虾配牛肝菌汁,配埋意粉同冬瓜猪骨汤,加几蚊叫埋杯咸柠七特饮,再叫埋小食嘅酥炸香脆大鸡翼来食。这间餐厅来汤𩠌饭饮品都唔慢,先来罗宋汤同冬瓜猪骨汤,罗宋汤是个红色靓汤好饮,非常足料,好惹味,汤唔辣反而有少少甜味,饮落令人开胃,而冬瓜猪骨汤是靓中式汤,材料丰富,冬瓜香甜
这间餐厅来汤𩠌饭饮品都唔慢,先来罗宋汤同冬瓜猪骨汤,罗宋汤是个红色靓汤好饮,非常足料,好惹味,汤唔辣反而有少少甜味,饮落令人开胃,而冬瓜猪骨汤是靓中式汤,材料丰富,冬瓜香甜,又有好香嘅猪骨味,令口感满足,跟住来了碗大白饭,卖相都唔错,白净有饭味,真系一定够饱,饮品亦都跟住来,怀旧红豆冰嘅红豆份量多,大大粒的红豆,啖啖的红豆香味,加上顺滑浓郁的淡奶香,好有经典香甜口味。而咸柠七是七喜汽水加上咸柠檬,而咸柠檬是以盐巴腌制的青柠檬,饮起来甜甜酸酸中带一点咸味,非常特别好饮,好配合来食晚饭。
麻辣尖椒炒咸肉系最好吃嘅家常菜,尖椒鲜香,咸肉片滑嫩,尖椒和咸肉堪称绝配,肥而不腻,软糯香甜,味辣汁香,色香味俱全,尖椒吸收了咸肉的油脂,变得更清爽更香甜,咸肉带著淡淡的辣味,香浓可口,好配合同白饭食。而T骨牛扒拼吉列虾配牛肝菌汁及意粉嘅份量都不少,块T骨牛扒都好大嚿,肉质鲜嫩,好香牛肉味,上枱时已经闻到好香嘅牛肝菌汁味,配合T骨牛扒食一流,非常惹味,吉列虾有两只炸得好香脆,食落口时仲热辣辣,而意粉爽滑可口,配埋蕃茄一齐食好清香,样样都好味好食。小食嘅酥炸香脆大鸡翼真系好大只,亦都炸得好香脆,又唔油腻,外皮松脆,鸡肉好滑好滋味,令到口感脆爽滑,好正。
这间力天冰室好值得推荐大家嚟食,令人食得好滋味,又好抵食,价钱一啲都唔贵,仲有好多食物嘅选择,真系平靓正嘅茶餐厅,亦都很多茶餐厅也没法做到这个质素,难怪这里一直有很多客人来帮衬。