6点几收工有啲肚饿,想食少少野,由湾仔行落铜锣湾,都未谂到,行过依间铺头,俾一把娇滴滴嘅男人声吸引住「你好啊,好靓嘅饭𩠌阿」我睇一睇个餐牌,$36双𩠌饭,$44有三𩠌,仲包埋汤;再望一望间铺头新新净净,好干净企理。拣咩𩠌好呢?拣𩠌同拣老婆都差唔多,拣错就只能硬食。咁有时又可能错有错著,好难讲。今次我就都几蠢咁拣错左依三个𩠌:鱼香茄子,蕃茄炒旦,椒盐猪扒鱼香茄子喺屋企好难煮,因为你唔会舍得落咁多油咁多盐,所以mcmug妈整极都整唔好食😂呢度啲鱼香茄子够味但唔会太咸,用嚟送饭都几好。蕃茄炒蛋喺屋企好易煮,但系如果有返过大陆都知道,大陆嘅蕃茄炒蛋同香港完全唔同,当然佢哋都系落好多油好多盐。但几可惜依个蕃茄炒蛋唔系我想象中嘅味道,啲汁有啲似咕噜肉嘅汁,普普通通,唔系大陆式嘅「西红柿炒蛋」椒盐猪扒系屋企唔会煮。讲到尾又系嘥油。佢今次比嘅猪扒份量唔太多,食落唔会太咸,腌得几好,重口味得黎唔系得个死咸。其实好多大排档都做到好鬼难食(爱民生都系几麻麻地),呢度三𩠌饭黎讲算合格。佢碗汤都几淡下,但热辣辣,我几时都讲饮汤最紧要热,唔热嘅汤,就算味道几好都嘥气。临走嘅时候见到老细嘅老婆带住两个女返嚟,两个女

拣咩𩠌好呢?

临走嘅时候见到老细嘅老婆带住两个女返嚟,两个女好得意。呢一间新开嘅家庭式小店,卖啲嘢咁平,味道又正正常常,仲要位置湾仔呢一条大街,希望佢做得住,加油!

Mcmug综合评分:5/10 拣错左,咪下次再拣过啰,最紧要系你仲有得拣。家庭式经营,性价比极高+1分,6/10