2018-03-24
身边冇乜朋友钟意食印度菜,所以如果揾到一个志同道合嘅另一半就要好好珍惜喔!平时重庆大厦嘅印度菜就食得多,印度素菜都系第一次食。原来印度嘅饮食习惯都分为南北两边。北印度以烤饼面食为主,南部以米食为主。而口味北部比南部淡、较不油腻,南部则较辛辣、口味咸重,而且印度因宗教原因也有很多人系素食者。今日就嚟到亚士厘道呢一间印度素食餐厅,一入到餐厅好大好阔落,左右两边系露天茶座,无论系员工同用膳嘅人95%都系印度人,未开始食已经觉得觉得自己冇拣错地方。Menu上嘅选择俾我哋平时食嘅多好多。见到枱枱都有大大块Dosa,所以我哋都跟住叫咗个芝士Dosa,Dosa是印度一种以大米面糊和黑扁豆为材料发酵而成的煎饼,入边夹着芝士,吃起来很香很酥脆,配上唔同酱汁,各有特色!再来一个北印度套餐-有餐汤,再来一大盘野食,包括有玛沙拉咖喱芝士、牛油炒豆蓉、玛沙拉鹰嘴豆、蔬菜干、杂菜黄饭、印度烤饼、特制鹰嘴豆酸奶、烤印度薄煎饼、蔬菜同甜品。香料味十足,唔太辣,好开胃。以我地嘅食量其实一个餐可以两个人share再叫个小食。而我最钟意食嘅其中一样印度菜就是aloo (薯仔)和gobi (椰菜花)的组合,两样平平无奇嘅蔬菜
而我最钟意食嘅其中一样印度菜就是aloo (薯仔)和gobi (椰菜花)的组合,两样平平无奇嘅蔬菜加埋各种香枓一齐煮,简直系绝配!
饮品叫咗Lemon梳打一上枱有个大波波,好得意好开心,又多一间可以继续帮衬嘅印度餐厅,因为Menu上面仲有好多印度街头小食,好想试试